НОВИНИ

Карловски села на протест заради спрени пари за щетите от наводнението преди две години

Очаква се да бъдат блокирани Подбалканския път и прохода Троян - Кърнаре

bnt avatar logo
от БНТ
08:49, 29.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Кметове и жители на пострадалите при наводнението през 2022 година карловски села излизат на протест заради спряното финансиране на проектите за възстановяване на щетите. Очаква се да бъдат блокирани Подбалканския път и прохода Троян - Кърнаре.

Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Христо Даново пострадаха сериозно след водното бедствие на 2 септември преди 2 години.

"Доклад показа, че за пълно възстановяване на щетите са необходими 75 милиона. 6 месеца комисията не се е събрала. Хората са разтревожени. Искаме да се нормализира животът на всички тези над 10 000 човека, които живеят в засегнатите райони. Това няма как да стане без да бъдат отпуснати необходимите 38 милиона лева до края на тази година, за да можем да завършим всички мостове, речни корита и пътни артерии. Искаме да работим, трябва финансиране", заяви в "Денят започва" кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

"Ситуацията е критична. Дъждовете покачват постоянно нивото на реките. Възстановителните работи трябва да продължат, за да бъдат обезопасени и гражданите, и техните имоти", допълни кметът на Богдан Христо Иванов.

"В Каравелово е пълна трагедия. Нямаме към момента абсолютно нищо изградено като инфраструктура. Всичко е кал, прах, при нас нещата са много зле", каза още Лило Нешев, кмет на село Каравелово.

Вижте още в прякото включване на Станислава Христозова.

След описване на щетите стана ясно, че за възстановяване на пострадалата инфраструктура ще са необходими над 75 милиона лева. Досега община Карлово е получила едва 17 милиона, които са недостатъчни, за да бъдат завършени възстановителните дейности, заявяват от създадения Инициативен комитет от кмета на Карлово и кметовете на засегнатите села. Те настояват спешно да бъдат отпуснати 38 милиона лева за 2024 г.,с които да продължи изпълнението на проектите за възстановяване на разрушени от бедствието мостове, улици и дерета в Карлово и селата.

Също така искат и да бъдат предвидени допълнително близо 20 милиона лена в бюджета на Междуведомствената комисия за 2025 г., с които да бъде довършено възстановяването на разрушената от бедствието инфраструктура.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Флорида Пантерс изравни серията във финала на Изток на НХЛ след победа в продължение
Флорида Пантерс изравни серията във финала на Изток на НХЛ след победа в продължение
Задържаха криминално проявен и осъждан с наркотици в дома му в Бургас (СНИМКИ)
Задържаха криминално проявен и осъждан с наркотици в дома му в Бургас (СНИМКИ)