НОВИНИ

САЩ: Не са прекрачени червени линии в Рафа

Израелските удари в Ивицата Газа

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:33, 29.05.2024 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати не мислят, че Израел е прекрачил червени линии при операцията си в Рафа - това заяви говорителят по въпросите за националната сигурност към Белия дом Джон Кърби.

Но Вашингтон остро осъжда действията, довели до смъртта на цивилни. Все повече стават свидетелствата за навлизане на израелски танкове във вътрешността на Рафа.

Към момента от Тел Авив не потвърждават, че е в ход пълномащабна операция в южния град в Ивицата Газа.

Вашингтон осъжда загубата на човешки живот в Газа, но към момента не планира да промени политиката си спрямо Тел Авив. Според Джон Кърби израелската армия е отговорила на всички въпроси от американска страна и е започнала разследване.

В неделя през нощта израелските сили нанесоха удари срещу бежански лагер в района на Рафа. Десетки загинаха, сред тях и много деца. От израелската армия са информирали американската страна, че ударът не е бил нанесен умишлено, а пожарът, причинил смъртта на палестинските бежанци в лагера, е възникнал в резултат на вторична експлозия.

"Все още не мислим, че е започнала пълномащабна операция в Рафа. Но това, което виждаме там, е ужасяващо. Невинни хора не бива да загиват в този конфликт. Многократно сме предупреждавали Израел да направи всичко по силите си да опазва цивилните", заяви Джон Кърби, говорител на Съвета по сигурността към Белия дом.

От Вашингтон настояха Тел Авив да преосмисли военните си действия в гъстонаселения район на Рафа. Плановете за операция в града станаха повод за критики от страна на американския президент Джо Байдън към израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Най-малко 1/3 от населението на Ивицата Газа е потърсила убежище именно в Рафа. Оцелелите след кошмарната неделна нощ, когато пожар изпепели лагера в квартал Талал ал Султан, се чувстват безпомощни.

"Синът ми крещеше "мамо, мамо". Един шрапнел удари палатката, в която спеше и я разкъса. Цяло чудо е, че оцеляхме", споделя Ая.

"Казаха ни, че тук е безопасно, а в същото време ни обстрелват. Къде да отидем? Няма къде да отидем! Не се страхуваме за себе си, само се молим да спасим децата", коментира Сара.

"Всичко наоколо беше обхванато от пламъци, хората крещяха панически. С какво сме заслужили това, което ни причиняват?", каза още Нуха.

Според Израел град Рафа е последният бастион на палестинската групировка Хамас и сухопътна операция там е неизбежна. Още от вчера се заговори, че израелски танкове вече са в сърцето на града и че е в ход сухопътната операция, за която Западът многократно предупреждаваше Тел Авив да не започва.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военна помощ за Киев на фона на закана от Путин
Военна помощ за Киев на фона на закана от Путин
Спортни новини 29.05.2024 г., 06:30 ч.
Спортни новини 29.05.2024 г., 06:30 ч.