НОВИНИ

Двойно повече служители за изборите 2 в 1

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
21:31, 28.05.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

12 дни остават до вота "2 в 1". Заради това, че за първи път имаме два смесени вида избори в един ден, ще са необходими двойно повече служители за обработването на данните от машинното гласуване в близо 9500-те секции в страната. Направена беше и демонстрация на компютърната обработка на гласовете. А това ще отнеме и повече време.

Двойно повече са данните, които трябва да бъдат обработени на тези избори - за първи път имаме два вота с преференции в един ден. Затова и за първи път "Информационно обслужване" наема толкова много хора за изчисляването на резултатите. Освен това, за да се обработи безпрецедентно голямото количество информация, ще се работи на смени. На предишни избори това не се е налагало.

"Глобално в цялата кампания сме наели 2000 човека, които ще бъдат заети за компютърната обработка. Конкретно в ЦИК на една смяна ще бъдат 100 оператори, така че очакваме да се справим с огромното количество информация за тези два избора", каза Ивайло Филипов, изп. директор на "Информационно обслужване".

А то е такова и заради броя на участниците.

"Първо регистрираните партии и коалиции за тези избори, в сравнение с миналите парламентарни избори, са 50% повече. За народни представители, по спомен, на миналите избори бяха кандидати около 5600, а сега - 7600. Надяваме се при минимално количество грешки в протоколите да свършим работа в понеделник и съответно Районните избирателни комисии да дойдат в ЦИК и да спазим сроковете", посочи Ивайло Филипов, изп. директор на "Информационно обслужване".

Задачата е още по-сложна и защото резултатите от изборите за Европейски парламент трябва да са ясни в сряда, а тези от парламентарните - в четвъртък. Точно за да няма грешки в протоколите започват обучения на секционните избирателни комисии.

"Ще произведем два вида избори с преференции, числата, които трябва да се обработят, са двойно повече, но смятаме, че ще се справим и ще обявим резултатите в срок", убеден е Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК.

Предстои до дни да отпътуват и първите машини за вота зад граница. Вече започна инсталирането на софтуера. От 769 секции в чужбина, в 245 от тях ще се гласува с устройство. Вече са назначени и съставите на всички тях - общо 5000 българи ще правят изборите в чужбина. А в сряда ще бъдат публикувани и списъците на заличените лица. От ЦИК препоръчаха избирателите да проверят дали не са попаднали в тях. А до 1 юни е срокът за заявление за гласуване с подвижна кутия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Африм Гаши беше избран за председател на парламента на Северна Македония
Африм Гаши беше избран за председател на парламента на Северна Македония
Модрич: На върха сме, вярвам в трофея от Шампионска лига
Модрич: На върха сме, вярвам в трофея от Шампионска лига