НОВИНИ

76 години по-късно: Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени у нас

Днес те ще бъдат транспортирани с военен самолет до летище София

Борислава Алексова
от Борислава Алексова
06:04, 29.05.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени днес в България. Те ще бъдат транспортирани с военен самолет до летище София. Оттам ковчегът ще отпътува към двореца Врана, където ще бъде посрещнат от Симеон Сакскобургготски и неговото семейство, заедно със западно- и средноевропейски митрополит Антоний, официален пратеник на Светия Синод и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

Служебният премиер Димитър Главчев коментира, че решението на Министерски съвет да изпрати военен самолет е вследствие на постъпило писмо и допитване до парламентарните групи в Народното събрание и парламента.

"По него не постъпиха възражения и изпълнихме исканията в писмото. Никой не възрази и за мен това е много добър факт. Нищо по-добро няма от това институциите да са на едно мнение", посочи Димитър Главчев.

Траурната церемония ще се проведе пред двореца "Врана", след което ковчегът ще бъде поставен в централното фоайе, където ще се състои кратко прощаване в семеен кръг. След това вратите на двореца ще са отворени за гражданите, желаещи да отдадат последна почит, съобщиха от Фонд "Цар Борис и Царица Йоана".

Завръщането на тленните останки на монарха става 76 години след смъртта му. Досега те бяха положени в криптата на църквата "Св. Августин" в баварския град Кобург, където Фердинанд живее в продължение на 30 години. В понеделник там се състоя тържествената прощална църковна служба.

Вижте повече в прякото включване на Борислава Алексова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алтернативен тип гориво в АЕЦ "Козлодуй" от днес
Алтернативен тип гориво в АЕЦ "Козлодуй" от днес
Жълт код за проливни валежи днес в Южна България
Жълт код за проливни валежи днес в Южна България