НОВИНИ

Жителите на село Долни Цибър излязоха на протест заради честото спиране на тока

bnt avatar logo
от БНТ
08:35, 23.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
Регионални
Слушай новината

Жителите на село Долни Цибър, област Монтана излязоха на предупредителен протест. Те са недоволни от честото спиране на тока заради ремонтни дейности. Настояват изключването на тока да става при ясен график.

От електроразпределителното дружество обясняват, че ремонтите са с цел подобряване на услугата и ще приключат в края на месеца.

Кметът на селото Камен Димитров заяви, че от година търпят несгодите със спирането на тока, смяна на стълбове, проводници и ел. табла. От три месеца обаче са започнали да спират тока, в началото през ден от 8.00 до 16.00 часа, последвало е спиране по три дни, а от миналата седмица токът се спира от понеделник до петък.

"Това нещо не може да се търпи така, не може да се живее нормално. През лятото всичко в хладилниците се разваля и хората го хвърлят, развалят се електроуреди. Повечето хора в селото са безработни и това им се отразява материално. Не се издържа повече", каза кметът.

Проблемът затруднява и хората, които имат бизнес в района.

"Не можем да обслужваме населението на Долни Цибър за удостоверения и пълномощни, защото всичко е на компютър. Ние сме на хидрофорни помпи, не може да пием вода. Не е възможен такъв живот", казва кметът.

200 ученици в селото все още не могат да започнат качествен учебен процес

"Нека да се търси баланс. Не сме против обновяването на мрежата, ние искаме определен отрязък от време да имаме прозорци с доставка на електричество, за да можем да реорганизиране нашата дейност", каза директорът на училището Славчо Славчов.

Директорът на детската градина Мая Димитрова каза: "В детското ми заведение има 84 деца и в момента, по време на пандемията, ние не може да гарантираме 100% здравето и опазването на най-важното, на най-ценното - животът на децата ни".

Работата по мрежата ще продължи както е планувано до приключване на проекта.

Вижте повече във видеото

Репортер: Матея Маринова

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две деца от социален дом са приети с COVID-19 в болницата в Стара Загора
Две деца от социален дом са приети с COVID-19 в болницата в Стара Загора
Екипи в Пловдив връщат в училище деца, застрашени от отпадане от системата
Екипи в Пловдив връщат в училище деца, застрашени от отпадане от системата