НОВИНИ

След разговор Макрон-Байдън: Париж ще върне посланика си в САЩ

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:29, 23.09.2021
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Президентите на Франция и Съединените щати ще се срещнат през октомври. Това стана ясно след телефонен разговор между Еманюел Макрон и Джо Байдън. Той е бил поискан от американския президент след възникването на дипломатическа криза между Париж, Вашингтон и Канбера.

Еманюел Макрон ще върне френския посланик обратно във Вашингтон следващата седмица, след като Джо Байдън е признал, че консултиране с Франция е могло да предотврати дипломатическия спор. До него се стигна, след като САЩ и Великобритания сключиха с Австралия сделка за ядрени подводници, а Франция загуби 40 милиарда долара след развалянето на предишен договор между Париж и Канбера.

В отговор френският президент отзова посланиците си за консултации. В опит да изгладят отношенията американският и френският президент разговаряха по телефона.

"Тонът на разговора беше приятелски. Това е стъпка към нормализиране на дългогодишните важни и трайни отношения, които Съединените щати имат с Франция. Разговорът продължи около 30 минути по обширни въпроси. Президентът Байдън потвърди стратегическото значение на Франция", заяви Джен Псаки, говорител на Белия дом.

Макрон и Байдън са се споразумели да стартират задълбочени консултации за възстановяване на доверието, се посочва в изявление Елисейският дворец.

От своя страна австралийският премиер Скот Морисън каза, че се е опитал да уговори телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон, но засега неуспешно.

"Ще бъдем търпеливи. Разбираме тяхното разочарование. Това е начинът за решаване на трудни въпроси. Беше трудно решение", каза Скот Морисън, министър-председател на Австралия.

Преди пет години Франция и Австралия договориха доставка на френски подводници. Преди седмица обаче австрийският премиер внезапно заяви, че е сключил нова сделка със САЩ и Великобритания за ядрени подводници и че френските доставки вече са излишни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В САЩ одобриха трета доза от ваксината на "Пфайзер"
В САЩ одобриха трета доза от ваксината на "Пфайзер"
Делегация на Европейския парламент е на посещение в България
Делегация на Европейския парламент е на посещение в България