НОВИНИ

Живот под земята: Бомбоубежищата са новата реалност в Украйна

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:58, 25.02.2022
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Метрото в Киев се превърна в бомбоубежище. Кметът на украинската столица обяви, че по време на въздушните тревоги всички станции ще са достъпни денонощно. В град Днипро животът на бебетата от интензивното отделение започна от импровизирано бомбоубежище. Те били преместени там на безопасно място.

Живот под земята. За много жители на Украйна бомбоубежищата се превръщат в нова, абсурдна реалност. Метрото вече е най-безопасния начин за придвижване в Киев. А метростанциите са най-сигурните скривалища.

За жителите в централната част на Киев денят започна с вой на сирени. Включили се в 7.20 ч. Минута по-късно от кметството издали заповед цивилните незабавно да потърсят убежище.

Спяхме, когато чухме експлозия. Близо до къщата ни падна ракета. Съседна къща беше обхваната от пламъци. Имаше жертви. Скрихме се в банята и в коридора, разказва Альона Каченко, жителка на Киев.

Когато настъпило затишие, Альона, родителите й и детето й напуснали дома. С метрото стигнали до хотела, където тя работи като готвачка, за да се скрият в приземния етаж. Там вече били евакуирани гостите на хотела.

Съпругът ми и брат ми не дойдоха. Не искат да изоставят домовете ни. Но, ако се случи нещо и те ще се дойдат да се скрият тук, допълва Альона Каченко, жителка на Киев.

Кметът на Киев Виталий Кличко призова жителите на града да си подготвят багаж за бърза евакуация. Още в началото на месеца той обяви, че в града има около 520 бомбоубежища. По неговите думи - повечето са в добро състояние.

Още вчера, малко след началото на руската военна операция, Олга и майка й потърсили най-близкото скривалище до дома си. През нощта се преместили в него.

Стоим тук долу и следим постоянно новините. Казаха ни, че нещо може да се случи, за това стоим и чакаме, казва Олга.

С живота в бункерите жителите на Киев трудно свикват. Извън тях, действителността във втория ден от руската военна операция продължава да бъде труден за осъзнаване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив (Пловдив) спечели минимално срещу Царско село
Локомотив (Пловдив) спечели минимално срещу Царско село
Путин призова за военен преврат в Украйна
Путин призова за военен преврат в Украйна