НОВИНИ

Ексклузивно от нашите пратеници: Нощувахме на бензиностанция, където бяха разположени украински военни сили

Александър Марков
от Александър Марков
08:45, 25.02.2022
7652
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

В Украйна ситуацията става все по-тежка за цивилното население. В сила е комендантски час, ограничено е количеството гориво, което може да се зарежда в автомобилите, хиляди хора се опитват да достигнат границите с Румъния, Молдова и Словакия.

Екипът на БНТ е в епицентъра на бойните действия. Нашите специални пратеници в Украйна предават, че мнозина прекарват нощта в колите си, поради забраната за движение в тъмните часове на денонощието. Това се е случило и с тях.

"Нощта прекарахме на бензиностанция, където бяха разположени украински военни сили, масово хората нощуват по такива осветени места. Има български граждани в Мелитопол, Миколаев и Херсон. В момента се намираме на 150 километра от Одеса. По пътищата се срещат все по-малко хора, възможните маршрути за изтегляне от Източна към Западна Украйна стават все по-малко. Хиляди хора се насочват към границата с Румъния, Молдова и Полша", разказа за "Денят започва" репортерът ни Александър Марков. Колегите от БНТ Александър Марков, Владимир Богдански и Роберт Вецов са единственият български екип в епицентъра на конфликта в Украйна.

Екип на БНТ в най-горещата точка: Последна информация какво се случва в Украйна

По думите му по главните пътища на страната продължават да циркулират цистерни към Източна Украйна, където горивото е най-необходимо. В Одеса е въведен комендантски час от 22.00 ч. до 6.00 ч. сутринта, никой няма право да се движи по градските и извънградските пътища, повече 20 литра гориво никой не може да си сипе.

Нови силни експлозии в Киев

"Някои българи от български етнически произход, които нямат български паспорт, ни помолиха за съдействие за връзка с Министерството на външните работи, за да бъдат включени в процеса по евакуация. Няма проблем с доставката на хранителни продукти, големият проблем е горивото", допълни Александър Марков.

Вторият ден от руската военна операция в Украйна започна в 4.00 ч. тази сутрин. На север край Киев руска танкова колона е била спряна край град Иванков след като украинската армия е взривила мост, за да спре това настъпление. Самата столица е била обстрелвана от ракети, руски самолет е бил свален, пострадала е жилищна сграда.

Украинският президент Зеленски заяви, че руски диверсионни групи вече са влезли в столицата. Късно снощи беше съобщено, че руските сили са овладели контрола и върху Чернобил. На запад местно летище край град Ровно е било ударено тази сутрин с две ракети, пистите са разрушени. Продължават сраженията и на юг - руските сили са ударили град Приморск, в резултат на нападението има загинали и ранени, съобщиха от украинската армия.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В УКРАЙНА: БНТ ОТ ЕПИЦЕНТЪРА НА КОНФЛИКТА

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Михнев, ПП: Няма пряка заплаха за националната ни сигурност
Атанас Михнев, ПП: Няма пряка заплаха за националната ни сигурност
Зверев бе глобен с 40 000 долара за агресията срещу съдията
Зверев бе глобен с 40 000 долара за агресията срещу съдията