НОВИНИ

Христо Гаджев, ГЕРБ: Тъжно е, че не се обединихме всички депутати около декларацията за Русия

bnt avatar logo
от БНТ
08:18, 25.02.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

"Тъжно е, че не успяхме да се обединим всички около декларацията за Русия, защото това е война. Не е ограничен конфликт, а пълномащабна инвазия. Слава богу, успяхме да постигнем конституционно мнозинство, 191 депутати подкрепиха декларацията", коментира в студиото на "Денят започва" Христо Гаджев, депутат от ГЕРБ.

Гаджев заяви, че никой не би бил против да се помогне на нашите сънародници в Украйна и допълни, че основният проблем е дошъл от БСП, които са се обявили против санкциите за Русия и против думата "санкции".

"БСП искаха просто да осъдим действията. Ние подкрепяме правителството за действията, свързани със защита на националния интерес. Дадохме мандат, благодарение на опозицията вчера премиерът отиде в Брюксел с мандат да участва в общите решения", каза Гаджев.

"Притеснително е, че БСП дори предложи разделно гласуване на точките на декларацията, за да не подкрепи заглавието, което чу за агресията на Русия към Украйна и частта за санкциите", коментира депутатът.

Според Гаджев цялата архитектура на сигурност в Европа от 1975 г. насам е приключила и вече сме в различен свят.

"Премиерът беше по-адекватен от министъра на отбраната в реакциите, които бяха публични. Дори и когато приемахме декларацията, министър-председателят беше в парламента. Надявам се, че днес той ще каже, че това е война", допълни Гаджев.

По отношения на държавния бюджет той заяви, че вече е въпрос до колко е актуален.

"Финансовият министър Асен Василев каза, че всичко, което се случва може да промени бюджета. Той вече е предложен за актуализация. Прогнозите за ръста на цените, за инфлацията, за ръста на БВП, може да са много по-различни от досегашните. Затова предложихме бюджета да се върне в комисия, но това не беше прието", подчерта Гаджев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европа изрази съпричастност към Украйна (Снимки)
Европа изрази съпричастност към Украйна (Снимки)
Везенков бе най-резултатен в победа на Олимпиакос в Евролигата
Везенков бе най-резултатен в победа на Олимпиакос в Евролигата