НОВИНИ

Екип на БНТ в най-горещата точка: Последна информация какво се случва в Украйна

Александър Марков
от Александър Марков
15:08, 24.02.2022 (обновена)
12104
Чете се за: 07:25 мин.
Европа
Слушай новината

Колегите от БНТ Александър Марков, Владимир Богдански и Роберт Вецов са единственият български екип в епицентъра на конфликта в Украйна. Още от ранните часове на деня, когато се чуха първите взривове в Мариупол, те предават какво се случва в страната.

Екипът ни в този час пътува по най-силно атакувания южен фланг на Украйна от Мариупол към Одеса (две стратегически пристанища на Азовско море) и пое по редица обиколни маршрути, за да избегне градове, за които има данни, че се водят сражения или се насочват руски части. Това е разстояние, което би трябвало да отнеме за придвижване средно 9 часа, но по прекия маршрут. Нашият екип днес пътува близо 12 часа.

Пътуването е по същия път, по който хиляди украинци пътуват днес, за да напуснат страната и да се отправят към Румъния, Молдова и Полша. Това е пътят към Архесон, където според информации през целия ден се водят откъслечни сражения между руските сили и украинската армия. Главният път от Мариупол към Одеса в момента не може да бъде извървян, защото руските сили са навлезли от Крим към два стратегически града - Херсон и Мелитопол.

Край Херсон се водят сражения през последните няколко часа, за което свидетелстват и нашите сънародници. За Мелитопол няма информация.

По пътя преминаха тази вечер 40 военни автомобила - цистерни с гориво, бронетранспортьори и артилерийски гаубици.

По пътищата може да се видят автомобили и микробуси, на които могат да се видят залепени с лист А4 табели, че там пътуват деца, за да не бъдат атакувани. Могат да се видят войници, които се предислоцират с артилерийски гаубици и ракети S-300.

Край град Днипро, през който премина нашият екип, също имаше удар по военен обект.

Има градове, в които могат да се видят блок постове на изхода и входа. Има километрични колони от автомобили към Днепропетровск, посока Източна Украйна. Вече е трудно да се пътува натам.

Вижте повече за ситуацията до момента във видеото

От около 3.00 часа сутринта започнаха взривове в различни украински градове, включително в Мариупол, Киев, Бердянск и Одеса. Украйна обяви военно положение. Въздушното пространство е затворено.

Военни прекъснаха прякото включване на екипа на БНТ от Мариупол, за да се изтегли на безопасно място

Ето какво разказва за ситуацията нашият репортер Александър Марков:

Всичко започна между 3:30 и 4:00 ч. сутринта. Поредица експлозии и взривове огласиха нощта в Мариупол - стратегически важен град. За часове се чуваха само артилерийските баражи. Градът остана тъмен. По-късно стана ясно, че е бил ударен от системи Смерч. Три часа по-късно се включиха системите за публично оповестяване на опасност.

Системите за противоракетна отбрана край летището в Мариупол бяха ударени. Пламъци и гъсти облаци черен дим са издигаха на няколко десетки квадратни места извън града.

Стотици жители започнаха да напускат Мариупол, да се редят пред бензиностанции и банкомати, за да изтеглят пари. Тежковъоръжена полиция затвори входовете. Излизащите биваха проверявани от постовете на военните. По пътищата се виждаха много хора с багаж.

Към 11.00 часа българско време екипът прекъсна прякото си включване в ефира на БНТ, тъй като военни в района им наредиха да се изтеглят.

Един по един в автомобилите си, жителите на Мариупол се наредиха пред бензиностанциите за гориво. И така - в цяла Източна Украйна, през която минахме.

Сирените в Мариупол се включиха на втория час от обстрелите. По улиците работеше само градския транспорт. Никой не разбираше какво се говори по високоговорителите.

Въпреки страха жителите на града запазиха самообладание пред лицето на още един военен конфликт. Жени с малки деца не бързаха да напуснат.

Информацията в началото на деня беше оскъдна. Всички говореха по телефона с близките си.

Сведенията, че пристанището е завзето от десантни руски сили беше опровергана от Обединените сили на армията. А подкрепления започнаха да пристигат от вътрешността на страната към града. Артилерия, ПВО установки и жива сила.

В Бердянск пред украинците побързаха да отидат в аптеките. За да се запасят с лекарства.

Край Мелитопол ракети, радиолокационни системи се предислоцираха по пътя към вътрешността на страната.

Според украинската армия руските сили от Крим се насочват към Херсон и Мелитопол. Според хора, живеещи в Мелитопол, край Херсон вече има сражения. Пътят между Мариупол и Одеса е прекъснат. В Одеса наши сънародници разказаха, че хора се изнасят от града и бензинът по бензиностанциите е на привършване.

От нашите пратеници: Сирени за тревога в Украйна, опашки на банкоматите и бензиностанциите (СНИМКИ И ВИДЕО)

На изходите на града има колони от автомобили с хора, които се изтеглят.

На по-големите кръстовища в Мариупол има разположени тежковъоръжени полицаи, които забраняват влизането. Хората масово зареждат гориво от бензиностанциите за напускане от града. Има и опашки пред банкоматите за запасяване със средства. Жителите се притесняват за спестяванията си, защото не знаят какво ще се случи.

Ексклузивно от нашите пратеници: Експлозии и взривове в Мариупол (СНИМКИ И ВИДЕО)

Във Фейсбук се появиха видеа от разрушения в Мариупол

Обектът край Днипро също е засегнат, съобщиха нашите специални пратеници.

Днипро е един от най-крупните промишлени центрове на Украйна. Особено е развита черната металургия и машиностроенето. Градът е център на ракетостроенето на Украйна, както и на други тежки отрасли от индустрията.

Населението на Днипро наброява 1 001 612 жители.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В УКРАЙНА: БНТ ОТ ЕПИЦЕНТЪРА НА КОНФЛИКТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Кирил Петков призова НС да излезе с обща декларация за Украйна
Премиерът Кирил Петков призова НС да излезе с обща декларация за Украйна
МВнР: Над 300 български граждани в Украйна са потърсили помощ за евакуация
МВнР: Над 300 български граждани в Украйна са потърсили помощ за евакуация