НОВИНИ

Българи тръгват за Украйна, за да приберат децата си

bnt avatar logo
от БНТ
12:45, 24.02.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Адвокат Георги Георгиев е сред българите, които въпреки войната, тръгват към Украйна днес. Съпругата му е украинка и двамата отиват да приберат двете си деца - момиче на 15 години и момче на 13 години. Досега са чакали да завършат първия срок. Семейството се притеснява дали границите ще останат отворени и дали ще успеят да доведат децата си в България.

Георги Георгиев казва пред нашата камера:

Те се намират в Черновце, това, Слава богу, се намира в Западна Украйна, близо до румънската граница. Има смущения във връзките, мобилните връзки не са толкова редовни, интернетът прекъсва, но имаме в апартамента конвенционален телефон.

Много големи опашки има по банкоматите, по банките. Хората се запасяват с храни. Войната, както не я очакваш, войната влезе в моя дом. Тя утре може да влезе навсякъде. Слава богу, че ние сме в България и в ЕС, това ни дава някаква сигурност.

Има проблеми с електрозахранването в някои места. Когато стана инвазията в Донецка и Луганска област, знаехме от първата минута - съпругата ми има роднини в Луганск. Следим доколкото можем. Други наши приятели от Днепропетровск ние им казахме, че войната е почнала и докато им обяснявахме при тях избухна ракета. Искаха да напуснат, но президентът обяви военно положение и те общо взето си стоят на място.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна излязоха на протест срещу руската агресия в Украйна
Във Варна излязоха на протест срещу руската агресия в Украйна
Български треньор в Украйна търси помощ, за да се прибере
Български треньор в Украйна търси помощ, за да се прибере