НОВИНИ

Синьото гориво поскъпна - европейските пазари отбелязаха спад

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
11:47, 24.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Цената на газа в Европа скочи до 1400 долара за кубически метър. Рязко поскъпна и пшеницата. Пазарите в Европа отчитат спад след началото на руската военна операция в Украйна. Цената на петрола също достигна рекордни стойности.

Военни прекъснаха прякото включване на екипа на БНТ от Мариупол, за да се изтеглят на безопасно място

От около 1000 долара вчера до 1 400 за кубически метър днес. Този ръст от 35% за синьото гориво стана факт само за час от началото на търговията, след старта на военна операция в Украйна.

Пазарите в Европа през деня също отбелязаха сериозен спад. Цената на нефта сорт Брент за сделки през април скочи до 105 долара за барел.

Пшеницата поскъпна до 344 евро за тон в европейската търговия - Украйна и Русия са два от най-големите производители в света.

Доставките на втечнен газ през северните европейски пристанища бяха ускорени през последните дни с танкери от Съединените щати, Катар и други арабски страни. В държави като Германия, обаче, които нямат възможност за директно получаване на газ от танкерите, доставянето на горивото ще се оскъпи допълнително.

Путин одобри началото на военна операция в Украйна

Въпреки това, позицията на Берлин за "Северен поток 2" остава твърда.

Руската инвазия в Украйна е трагедия. Съчувствам на украинския народ и напълно подкрепям позицията на канцлера Шолц за спиране на сертифицирането на "Северен поток 2". Икономическите интереси сега трябва да са на втори план. На първо място трябва да се противопоставим на погазването на международното право, каза Франц-Роберт Лискоф, ХДС.

В самата Русия беше взето решение за намеса на Централната банка на валутния пазар, след като стойността на рублата се понижи рекордно спрямо долара и еврото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петков: Създаваме три пункта за евакуация на българи от Украйна, оперативни групи работят по рисковете за страната
Петков: Създаваме три пункта за евакуация на българи от Украйна, оперативни групи работят по рисковете за страната
Националите по свободна борба заминаха за лагер в Дагестан
Националите по свободна борба заминаха за лагер в Дагестан