НОВИНИ

Откриха още едно тяло на опожарения ферибот, спасителните операции продължават

Айше Сали
от Айше Сали
10:23, 24.02.2022 (обновена)
7191
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Втори ден след изтеглянето на опожарения ферибот "Юрофери Олимпия" на пристанището "Платигиали" продължават спасителните операции на борда.

Открито е още едно тяло. Няма информация в какво състояние е. Опитите капакът да бъде отворен са неуспешни.

Състоянието на тялото, което вчера е открито на "Юрофери Олимпия", засега не позволява то бъде разпознато. Предстои ДНК експертиза.

Правят се опити за отварянето на капака към входа, откъдето са влизали камионите и колите.

Въпреки настояването на роднините това да бъде направо още вчера, пожарникарите са решили да изчакат до днес заради опасност от възпламеняване и дори взрив при влизането на кислород вследствие на отварянето на капака.

Пожарът на ферибота: Специално за БНТ говори мениджър в компанията собственик

Спасителите са работили на борда и през цялата нощ. Те влизат на интервали и разполагат с по 30 - 40 минути за престой на ферибота, след което трябва да го напуснат.

Как е започнал пожарът на ферибота в Йонийско море?

"Късните часове бяха намерени тленни останки на пасажер на кораба, не може да се потвърди към момента неговата националност и идентичност. Поводът да не се отвори вратата е, че имаше вчера през деня тлеещи огнища на второ и на трето ниво, които останаха такива поради липсата на кислород. Основните притеснения на спасителната група бяха, че ако се отвори вратата ще се захранят огнищата с кислород и ще се възпламени, може да се стигне до взрив, което да затрудни и забави спасителната операция. Екипите, пожарната влизаха на смени, работеше се по два екипа, горе-долу 30-40 минути престой вътре, заради обема на кислородните бутилки. След което се налагаше смяна на екипите, по този начин продължи операцията. От началото на ранните часове, може би около 2.30-3 часа, се качиха първите, не са спирали да работят. И до момента има хора на борда и през нощта. До навлизането на кораба на пристанището да позволи 24-часова работа", заяви Любомир Георгиев, завеждащ консулската служба към посолството в Атина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надал даде само три гейма на Козлов по пътя към четвъртфиналите в Акапулко
Надал даде само три гейма на Козлов по пътя към четвъртфиналите в Акапулко
България работи по евакуацията на сънародниците ни от Украйна
България работи по евакуацията на сънародниците ни от Украйна