НОВИНИ

Бойко Борисов: Да се направи коридор за българите от Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
11:05, 24.02.2022
Чете се за: 02:55 мин.
Политика
Слушай новината

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за политическо единство у нас във връзка с кризата в Украйна. Борисов заяви, че партията му предлага сътрудничество и подкрепа и допълни, че за първи път президентът Радев е дал правилна формулировка.

"Това, което всички очаквахме, се случи, преди години съм го говорил, за съжаление, се оказах лош пророк. И децата знаеха, че трябва да свърши Олимпиадата в Китай и ще започнат тези действия", каза Борисов.

"Обикновено критикуваме като опозиция и правителството, и президента Радев, но не мога да скрия, че за първи път те се опитаха да дадат някаква правилна формулировка на това, което се случва. Притеснява ме това, което се случва в момента в НС, защото две от партиите не искаха да подпишат декларацията, която внесохме и искахме да приеме НС, за да не пише думите санкции. Казал съм на депутатите, да не подкрепят декларация, ако не присъстват думите санкции", допълни още Борисов.

Заяви още, че както и да се опитват това да го наричат - военна операция, инвазия, то си е война и то война с жертви.

"Да се опитваш да изкараш това конфликт е все едно да бомбардират Бояна, Варна, Стара Загора и да казваме, че това е някаква си военна операция. Това е война по цялата територия на суверенна държава. Войната е факт и ние не само настояваме да се приеме декларация, а да бъдем единни", допълни още лидерът на ГЕРБ.

Борисов заяви, че трябва да се намери решение на финансовите и търговски проблеми, които ще последват от кризата в Украйна. Призова да се използва целия експертен потенциал на държавата и да се направи план по темите лекарства, горива, торове.

"България още няма план. Нула. Днес трябва да демонстрираме единство, не само с декларация, а по всички теми - чугун, машиностроене, строителство, хранително-вкусова промишленост, ако внасяме оттам", каза той.

ГЕРБ предлага също да се направи коридор и всички българи - само в Одеска област живеят над 130 00 българи - да им облекчим идването у нас. Стотици партийци са предложили да приемат хора в своите домове, ако има бежанска вълна, каза Борисов.

Той призова още дипломацията да продължи.

Предлагаме подкрепа и единство на нацията, обобщи лидерът на ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Украйна: Има ранени военни, в болниците е необходима кръв
Президентът на Украйна: Има ранени военни, в болниците е необходима кръв
Прекратиха футболното първенство на Украйна
Прекратиха футболното първенство на Украйна