НОВИНИ

Осем жертви и девет ранени при руския обстрел, поне 19 души са в неизвестност

Каква е хронологията от последните часове?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:17, 24.02.2022
5065
Чете се за: 05:30 мин.
По света
Слушай новината

За осем жертви и девет ранени при руския обстрел съобщават от украинска страна. Поне 19 души са в неизвестност. Одеса е затворена.

Президентът на Украйна: Има ранени военни, в болниците е необходима кръв

В Украйна вече действа военно положение. То беше въведено на територията на цялата страна. В различни райони продължават да се чуват взривове. Русия обяви, че ще атакува само военни цели.

Военни прекъснаха прякото включване на екипа на БНТ от Мариупол, за да се изтегли на безопасно място

От Луганската народна република съобщиха, че са свалили два украински изтребителя. Информацията не е потвърдена официално.

Украйна отправи молба към Турция да затвори Босфора и Дарданелите, за да прекъсне връзката с Черно море. Киев прекъсна дипломатическите отношения с Москва.

След седмици на дипломатически усилия, след часове на интензивни предупреждения за опасност от война, напрежението между Москва и Киев ескалира до краен предел.

Малко преди 6.00 часа московско време, в изненадващо телевизионно обръщение, руският президент обяви началото на специализирана военна операция в Украйна. Владимир Путин предупреди, че Москва ще отговори решително на всеки опит за намеса в операцията.

"Който се опита да ни попречи и още повече да създаде заплахи за страната ни, нашият народ трябва да знае, че отговорът на Русия ще бъде незабавен и ще доведе до такива последици, които никога не са изпитвани в историята", заяви руският президент Владимир Путин.

Той се обърна и към украинците.

"Скъпи другари, вашите бащи, дядовци и прадядовци не се бориха, защитавайки нашата родина, за днешните неонацисти да завземат властта в Украйна. Вие положихте клетва за вярност на украинския народ, а не на антинародна хунта, която ограбва и тормози собствения си народ. Не изпълнявайте престъпните ѝ заповеди. Призовавам ви веднага да сложите оръжие и да си отидете вкъщи", допълни Владимир Путин.

След обръщението на Путин последваха съобщения от различни части на Украйна за взривове. Включително в Киев. Украинските гранични служби съобщиха, че руски сухопътни сили са навлезли в Украйна от няколко посоки. Те обявиха, че руски танкове и друга тежка техника са пресекли границата в няколко северни региона, както и на юг от Крим.

Румен Радев: Към момента няма пряка военна заплаха за България, операцията на Русия е недопустима

Руското министерство на отбраната заяви, че руските военни не са нанасяли удари по украински градове и че за обезвреждането на военната инфраструктура са използвани високоточни средства.

Сирени огласят различни украински градове. Още преди да настъпи сутринта улиците на Киев се изпълниха с автомобили. Съобщава се за дълги опашки на бензиностанции и в магазини. Украйна затвори въздушното си пространство за гражданската авиация. Като причина се посочва, че има реална опасност за цивилните самолети.

Володимир Зеленски: Има ранени военни, в болниците е необходима кръв

Украинският президент призова сънародниците си да запазят спокойствие.

"Тази сутрин президентът Путин обяви специална военна операция в Донбас. Русия нанесе удари по нашата инфраструктура и по нашите граничари и гранични отряди. В много градове на Украйна се чуха експлозии. Налагаме военно положение на цялата територия на нашата държава", добави президентът на Украйна Володимир Зеленски.

По улиците на Мариупол започнаха да заемат позиции украински военни, танкове и бронирани машини. От украинското министерство на отбраната съобщиха, че ще раздават оръжие на мобилизираните от запаса.

"Путин започна пълномащабна инвазия в Украйна. Мирните украински градове бяха нападнати. Това е агресивна война. Украйна ще се защитава и ще спечели. Светът може и трябва да спре Путин. Времето да се действа е сега", каза още Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна.

Зеленски започна изграждането на анти Путин коалиция. Той обяви, че вече е разговарял с американския президент и европейски лидери.

Украинският президент призова за незабавни санкции, защита и финансова подкрепа за страната му, както и да бъде затворено въздушното пространство на Русия. Москва обяви, че е затворила за корабоплаване Азовско море в акваторията между Русия и Украйна.

Следете НА ЖИВО ПО БНТ всичко случващото се в Украйна от нашите специални пратеници Александър Марков и Владимир Богдански.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският консул в Одеса: 60 българи утре ще напуснат града, опашките на границата са 25-30 км
Българският консул в Одеса: 60 българи утре ще напуснат града, опашките на границата са 25-30 км
Филип Кръстев: Моята мечта е да се докажа в Европа
Филип Кръстев: Моята мечта е да се докажа в Европа