НОВИНИ

Военни прекъснаха прякото включване на екипа на БНТ от Мариупол, за да се изтегли на безопасно място

Александър Марков
от Александър Марков
08:36, 24.02.2022 (обновена)
45802
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

БНТ е единствената българска телевизия, чийто екип е в епицентъра на конфликта. Репортерът Александър Марков, операторът Владимир Богдански и Роберт Вецов се намират на входа на важния стратегически град Мариупол.

Вижте във видеото по-горе каква е ситуацията в Украйна в този час

Към 11.00 часа българско време екипът прекъсна прякото си включване в ефира на БНТ, тъй като военни в района им наредиха да се изтеглят. Александър Марков съобщава, че това се случва и с другите екипи на телевизиите в района. Ситуацията в града става все по-усложнена.

Мариупол е стратегическо важно място, на брега на Азовско море. На няколко километра източно са изнесени позициите на украинската армия, които се сражават със сепаратистите.

Екипът ни се изтегли към град Бердянск, на 84 км западно от Мариупол.

От около 3.00 часа сутринта започнаха взривове в различни украински градове, включително в Киев, Бердянск и Одеса. Украйна обяви военно положение. Евакуират жителите на Луганск. Въздушното пространство е затворено.

Хората в Мариупол бяха събудени от канонада обстрели по позицията на украинската армия. Пострадали са военни обекти. Един от тях е радиолокационна станция на летището в града. Станцията е поразена, антената е прекършена на две.

В Мариупол звучаха сирени и се чуваха експлозии.

Танкове и тежка военна техника се движат по пътя към Мариупол. На изходите на града има колони от автомобили с хора, които се изтеглят.

На по-големите кръстовища има разположени тежковъоръжени полицаи, които забраняват влизането. Всеки, който иска да го напусне, може да го направи.

Хората масово зареждат гориво от бензиностанциите за напускане от града. Има и опашки пред банкоматите за запасяване със средства. Жителите се притесняват за спестяванията си, защото не знаят какво ще се случи.

Според украинската армия руските сили от Крим се насочват към Херсон и Мелитопол. Според хора, живеещи в Мелитопол, край Херсон вече има сражения. Така пътят между Мариупол и Одеса би бил прекъснат. В Одеса наши сънародници разказаха, че хора се изнасят от града и бензинът по бензиностанциите е на привършване.

От село Мангуш на няколко километра от Мариупол пристигат подкрепления. Артилерийски гаубици. Ударен е обект извън града. Има разрушена радиолокационна антена.

По-рано нови експлозии избухнаха в Мариупол.

Два военни камиона и цистерна с гориво тръгнаха към източната част на града.

От нашите пратеници: Сирени за тревога в Украйна, опашки на банкоматите и бензиностанциите (СНИМКИ И ВИДЕО)

Лишени са от информация за себе си и семействата си. Местните хора са в паника и не знаят как да реагират. Нищо не работи и не е отворено.

В Украйна вече действа извънредно положение

Полицията се въоръжава с наличните си оръжия.

Затворен е входът на града за влизащи автомобили.

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Следете НА ЖИВО ПО БНТ всичко случващото се в Украйна от нашите специални пратеници Александър Марков и Владимир Богдански.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателят на ЕК свиква всички еврокомисари на извънредна среща, очакват се нови санкции срещу Русия
Председателят на ЕК свиква всички еврокомисари на извънредна среща, очакват се нови санкции срещу Русия
Андрей Гюров, ПП: Очаква се обща декларация на НС за случващото се в Украйна
Андрей Гюров, ПП: Очаква се обща декларация на НС за случващото се в Украйна