НОВИНИ

Стоян Делчев - първият олимпийски шампион на България в спортната гимнастика (ВИДЕО)

Стоян Делчев е член на гимнастическата Зала на славата в Оклахома сити.

стоян делчев първият олимпийски шампион българия спортната гимнастика
bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 19.05.2024
6312
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийските игри в Москва през 1980 година носят на българския спорт най-много отличия. Нашите представители печелят 41 медала, като 8 са шампионите.

Стоян Делчев е първият олимпийски шампион на България в спортната гимнастика.

Той триумфира на висилка на игрите в Москва през 1980, като добавя и бронзово отличие в многобоя.

В детските си години пловдивчанинът се изявява като отличен футболист. Когато идва моментът да избира между футбола и гимнастиката, момчето естествено се насочва към футбола. Баща му, който е бивш борец, обаче го кара да промени посоката с думите, че в гимнастиката зависиш само от себе си, а във футбола от още 10 души.

Едва 16-годишен Делчев дебютира на Олимпийските игри в Монреал 1976, където се нарежда на 12 място с тима на България. Още следващата година става европейски шампион на висилка, като изпълнява ново прелитане, което по-късно получава неговото име. През 1978 г. печели и европейската титла в многобоя, като добавя и злато на земя. Следващата година му носи злато на земя от Световната купа в Токио.

Подготовката му за Олимпийските игри в Москва е тежка - месец преди заминаването стъпва накриво при отскок и получава контузия в глезена - лекари и физиотерапевти правят чудеса и Делчев отпътува с лонгета на крака, която сваля в деня на състезанията. За да направи феноменално представяне. Бронз в многобоя, 4 финала на уредите. Печели злато на висилка, завършва пети на успоредка, кон с гривни и халки.

След игрите в Москва Делчев е сполетян от поредица травми - къса ахилесово сухожилие на десния крак. Форсиран в подготовката, половин година преди игрите в Лос Анджелис 1984 къса ахилеса отново и това слага - твърде рано - край на блестящата му спортна кариера.

Отказва се на 23 години, а на 25 вече е старши треньор на националния отбор. Извежда отлично подготвен български отбор в Сеул 1988, където Любомир Герасков печели титлата на кон с гривни. През 1991 година заминава за САЩ и след много трудности основава своя гимнастическа школа в Рино, Невада. През 2008 година Стоян Делчев става 64-ият член на гимнастическата Зала на славата в Оклахома сити.

Гледайте предаването "Истории от Олимпийските игри" в неделя от 13:15 ч. по БНТ 1!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победа за Усик: Украинецът е абсолютен световен шампион по бокс
Победа за Усик: Украинецът е абсолютен световен шампион по бокс
Атаки с дронове в цяла Украйна, Киев под обстрел
Атаки с дронове в цяла Украйна, Киев под обстрел