НОВИНИ

Остри реакции след решението на Путин за военна операция в Източна Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
10:20, 24.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Незабавна и остра реакция от лидерите в Европа и от света. Президентът Зеленски е разговарял с американския си колега Джо Байдън и Вашингтон е обещал помощ на Киев. В по-късните часове на деня Байдън ще разговаря с лидерите на Г-7.

Байдън осъди руската операция в Украйна

Солидарност и подкрепа за Киев от цяла Европа.

"Франция е солидарна с Украйна. Подкрепяме украинския народ и работим с техните партньори и съюзници за слагане край на войната. Франция осъжда решението на Русия да започне война срещу Украйна. Русия трябва незабавно да прекрати военните си операции", заяви президентът на Франция Еманюел Макрон.

"Това е ужасен ден за Украйна и мрачен ден за Европа", каза германският канцлер Олаф Шолц. Той определи действията на Русия като необосновано и крещящо нарушение на международното право.

Британският премиер Борис Джонсън написа в Туитър, че е "ужасен" от "непровокираната атака" срещу Украйна. И добави, че Лондон ще отговори "решително".

От администрацията на президента на Турция - Реджеп Ердоган, заявиха, че разглеждат действията на Русия в Източна Украйна като "военна намеса". Украинският президент Володимир Зеленски е разговарял с европейските лидери и президента на САЩ Джо Байдън. В Туитър Байдън написа, че осъжда решението на Путин и изрази подкрепа за Киев.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В УКРАЙНА: БНТ ОТ ЕПИЦЕНТЪРА НА КОНФЛИКТА

"Президентът Зеленски се свърза с мен тази нощ. Осъдих тази непровокирана и неоправдана атака от страна на руските военни. Информирах го какви стъпки ще предприемем. Помоли ме да се свържа с останалите световни лидери и всички заедно да се обявим срещу крещящата агресия на президента Путин и да заявим подкрепата си към украинския народ", допълни президентът на САЩ Джо Байдън.

От ООН също приканиха Путин незабавно да спре военната операция в Източна Украйна.

"Ако наистина тази операция е подготвена, имам само едно нещо да кажа, от дъното на сърцето си: г-н Президент, спрете военните в Украйна. Дайте шанс на мира. Вече загинаха твърде много хора", каза още Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН.

Допълнителни американски военни части пристигнаха в латвийската столица Рига.

Следете НА ЖИВО ПО БНТ всичко случващото се в Украйна от нашите специални пратеници Александър Марков и Владимир Богдански.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха още едно тяло на опожарения ферибот, спасителните операции продължават
Откриха още едно тяло на опожарения ферибот, спасителните операции продължават
Андрей Ковачев: Санкциите срещу Русия ще имат негативни последици за всички нас
Андрей Ковачев: Санкциите срещу Русия ще имат негативни последици за всички нас