НОВИНИ

Президентът Радев: Над 4000 души искат евакуация от Украйна, извеждането на българите е приоритет за нас

Милена Кирова
от Милена Кирова , Източник:
12:01, 24.02.2022
Чете се за: 03:42 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Към момента няма пряка военна заплаха за България - в това увери президентът Румен Радев. Той определи военната операция на Русия в Украйна като недопустима. И премиерът Кирил Петков осъди остро действията на Руската федерация.

И препотвърди за пореден път, че България е ясен партньор на НАТО и ЕС.

4000 души са поискали евакуация от Украйна. Тъй като въздушното пространство на Украйна е затворено, евакуацията ще бъде се опитва. Оценяват се рисковете за енергийните трасета. Рано тази сутрин държавният глава свика спешна среща на държавните институции във връзка с военните действия в Украйна. В нея участваха председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, ресорни министри от кабинета и членове на ръководствата на службите и на Българската армия.

Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков осъдиха пълномащабната операция на Руската федерация с нанасяне на удари по критична инфраструктура в Украйна.

"Това е абсолютно недопустимо в 21 век с удари по суверенна държава. Оценихме, че към момента няма заплаха за сигурността на България. Но има редица рискове", заяви президентът Румен Радев.

"Осъждаме остро действията на руската федерация, това е недопустимо. България ще бъде партньор, който ще говори с един глас с ЕС", увери отново премиерът Кирил Петков.

Оценяват се рисковете за енергийните трасета.

"Оценяваме рисковете за енергийните трасета. Тези анализи ще продължат и днес, и утре с търсене на всички възможни варианти, така че да няма прекъсване на доставките на газ, петрол и храни. Работи се по алтернативни трасета. В ход са дейности за защита по отношение на киберсигурността. България ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО. Вече са в ход консултации", подчерта президентът Радев.

"От седмица и половина се готвим за доставките", увери премиерът.

След като въздушното пространство над Украйна е затворено, страната ни предприема сухопътна евакуация на българи и украинци.

"Важна е съдбата на нашите сънародници в Украйна. Над 4000 искат евакуация. Ние ще направим всичко възможно те да бъдат евакуирани. Ние сме отворени за българите и украинците, които искат да бъдат транспортирани до България", заяви държавният глава.

"Българските институции работят. Приоритет номер 1 е извеждането на българите. Организираме сухопътен транспорт. Ще организираме бази и български хотели, за да можем да поемем тези хора. Работим с МВР и ДАНС, така че да можем да приемем тези хора", увери Кирил Петков.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска е разпоредила на българските дипломати от Полша, Румъния и Молдова да бъдат на граничните пунктове с Украйна, за да помагат на сънародниците ни.

Във Външното ни министерство работи щаб и поддържа непрекъсната връзка с дипломатическите ни служби в Украйна и съседните държави.

Репортери: Милена Кирова, Гергана Гайдарова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 46 000 зрелостници ще се явят на задължителни матури през месец май
Над 46 000 зрелостници ще се явят на задължителни матури през месец май
Петков: Създаваме три пункта за евакуация на българи от Украйна, оперативни групи работят по рисковете за страната
Петков: Създаваме три пункта за евакуация на българи от Украйна, оперативни групи работят по рисковете за страната