НОВИНИ

ЕС и НАТО остро осъдиха атаката срещу Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:01, 24.02.2022 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
Европа
Слушай новината

ЕС и НАТО остро осъдиха решението на президента Путин за военна операция в Източна Украйна, и декларираха подкрепа за украинците.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика посланиците на страните членки на Алианса. Очаква се те да излязат с обща позиция.

По-рано днес Столтенберг осъди руската агресия срещу Украйна и изрази съжаление за многобройните дипломатически усилия, които Путин е провалил. Генералният секретар на НАТО отново декларира, че Алиансът ще защитава всички свои членове.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В УКРАЙНА: БНТ ОТ ЕПИЦЕНТЪРА НА КОНФЛИКТА

"Русия нападна Украйна. Това е брутален акт на война. Нашите мисли са със смелия народ на Украйна. Това е мрачен момент за сигурността на Европа. Руската неоправдана и непровокирана атака срещу Украйна излага на риск живота на неизброимо много хора. С въздушни и ракетни атаки, със сухопътни и специални сили от множество посоки, насочени към военната инфраструктура и големите градове. Това е преднамерена, хладнокръвна и дълго планирана инвазия", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Столтенберг ще разговаря днес с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Двете организации ще съгласуват действията си. От страна на ЕК днес ще бъде одобрен нов пакет от санкции срещу Русия. По думите на Урсула фон дер Лайен, те ще засегнат много сериозно руската икономика и ще спрат достъпа на руски банки до европейските финансови пазари.

Петков: Създаваме три пункта за евакуация на българи от Украйна, оперативни групи работят по рисковете за страната

По-рано днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Жозеп Борел направиха изявление. Урсула фон дер Лайен каза, че Путин е върнал войната в Европа.

"Рано тази сутрин руски военни навлязоха в Украйна - една свободна и суверенна държава. И отново в центъра на Европа невинни жени, мъже и деца умират и се страхуват за живота си. Осъждаме тази варварска атака и циничните аргументи, с които е оправдана. Призовавам Русия НЕЗАБАВНО да спре насилието и да изтегли военните си от украинска територия. Няма да позволим на президента Путин да разкъса архитектурата на сигурността, която даде на Европа мир и стабилност десетилетия наред, Няма да разрешим на президента Путин да замени върховенството на закона със закона на силата и грубостта. Той не бива да подценява силата на нашите демокрации. Европейският съюз застава зад Украйна и народа й. Ще продължим да ги подкрепяме. Украйна ще устои!", коментира Урсула фон дер Лайен.

Президентът на Украйна: Има ранени военни, в болниците е необходима кръв

Жозеп Борел заяви, че пакетът от санкции, които предстоят ще бъде невиждан досега.

"Това са сред най-мрачните часове за Европа от времената на Втората Световна война. Световна ядрена сила атакува съседна държава и заплашва всички държави, които искат да й се притекат на помощ. Това не е само най-голямото нарушаване на международното право. Това е нарушаване на основни принципи на човешкото съществуване. То струва много животи и е с неясни последици за всички нас. Европейският съюз ще отговори по-възможно най-строгия начин", каза Жозеп Борел.

Всички европейски лидери се очаква да пристигнат тази вечер в Брюксел, където се очаква към 21.00 часа българско време да започне Среща на върха.

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 46 000 зрелостници ще се явят на задължителни матури през месец май
Над 46 000 зрелостници ще се явят на задължителни матури през месец май
Петков: Създаваме три пункта за евакуация на българи от Украйна, оперативни групи работят по рисковете за страната
Петков: Създаваме три пункта за евакуация на българи от Украйна, оперативни групи работят по рисковете за страната