НОВИНИ

НС прие обща декларация за военните действия в Украйна

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
14:00, 24.02.2022 (обновена)
7641
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Народно събрание прие декларация за осъждане на агресивните действия на Руската федерация. До нея се стигна след седем часа дебати, защото точката със санкциите предизвика напрежение в коалиционния формат, след като БСП се обявиха против тях.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и премиерът Кирил Петков прекараха близо половин час в стаята на ПГ на БСП. В резултат по искане на БСП декларацията беше гласувана точка по точка. Частта, която се отнася до подкрепата на санкциите срещу Русия, все пак беше приета, но без гласовете на БСП и "Възраждане".

"Въпреки, че още сутринта от ръководствата на партиите заявиха, че ще излязат с обща декларация, до ранния следобед такава нямаше. От ГЕРБ-СДС и ДПС загубиха търпение и призоваха от парламентарната трибуна, че е крайно време да се чуе позицията на българския парламент", каза председателят на НС Никола Минчев.

"В комшиите гори. Не може да се правим, че нищо не се случва", каза Мустафа Карадайъ.

Десислава Атанасова заяви, че са направили множество компромиси.

А малко преди това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че НС трябва да излезе с обща декларация.

След допълнителни уточнения в крайна сметка председателят на ПГ на ПП прочете проект на декларация. БСП напуснаха залата, а от "Възраждане" заявиха, че няма да я подкрепят заради санкциите срещу Русия.

Нашата страна не трябва да подкрепя санкциите, кой ще плаща, каква е ползата за България - попита лидерът на партията Костадин Костадинов.

БСП поискаха почивка. Премиерът Кирил Петков дойде в парламента и в стаята на левицата говори с лидера Корнелия Нинова. Кирил Петков влезе и в пленарната зала и призова депутатите да подкрепят декларацията.

В крайна сметка се стигна до компромисния вариант - отделните точки в декларацията да се гласуват поотделно. Така БСП и "Възраждане" не подкрепиха точката за санкциите срещу Русия.

По-късно депутатите обсъдиха на закрито заседание информация от шефовете на службите и министрите на отбраната и външните работи за ситуацията в Украйна.

В приетата декларация се казва, че НС:

Категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна. Подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции, с цел деескалация на конфликта. Подкрепя българското правителство да предприеме необходимите мерки, съответстващи на сериозността срещу предизвикателствата към международната архитектура за сигурност. Подкрепя българското правителство да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондиращи с българската държава. Подкрепя българското правителство да настоява за защитата на живота и здравето на цивилните граждани от региона да бъдат абсолютен приоритет, да съдейства за получаване на незабавна помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация. Очаква българското правителство да предложи и представи план за справяне с последствията от военните действия. Настоява Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и да се върне към спазване на международното право в пълен обем.

Репортери: Вера Александрова, Десислава Маркова

Снимки: БГНЕС

Акцентите от заседанието на НС вижте в репортажа на Вера Александрова:

КАКВО СЕ СЛУЧВА В УКРАЙНА: БНТ ОТ ЕПИЦЕНТЪРА НА КОНФЛИКТА

Следете НА ЖИВО ПО БНТ всичко случващото се в Украйна от нашите специални пратеници Александър Марков и Владимир Богдански.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Белащица излязоха на протест срещу концесии на каменни кариери
Жители на Белащица излязоха на протест срещу концесии на каменни кариери
Янко Типсаревич ще проведе семинар в НСА
Янко Типсаревич ще проведе семинар в НСА