НОВИНИ

Премиерът Кирил Петков призова НС да излезе с обща декларация за Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
15:20, 24.02.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Българското правителство остро осъжда действията на Руската федерация. Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков.

Тези актове на агресия не могат да бъдат безнаказани в Европа в този момент, защото нарушават изцяло международното право и в момента вече има реални жертви в Украйна, заяви Петков.

Агресиите показват, че това не е частичен конфликт, а цялостен, заяви премиерът.

Ние ще говорим с един глас с ЕС и нашите съюзници в НАТО. Тази вечер ще се срещна с всички европейски лидери и ще излезем с обща декларация. Искам да ви призова да излезете с ясна декларация, защото в момент като този си личи дали излизаме с лидерска позиция и водим ясно управление, или взимаме частични позиции, подчерта премиерът.

Петков: Създаваме три пункта за евакуация на българи от Украйна, оперативни групи работят по рисковете за страната

Кирил Петков е категоричен, че деескалацията на този конфликт остава приоритет за България.

Няма директен риск за военен конфликт на територията на България, подчерта Петков.

Българското правителство има над 10 работни групи да оценят рисковете във всяка една сфера и да сме сигурни, че имаме най-адекватните действия в този момент, обясни Петков.

Искам да призова да се обединим и да покажем на нашите партньори, че от тук нататък България ще говори в един глас в тези две семейства, допълни премиерът.

Кирил Петков заяви още, че няма вариант да няма санкции срещу Русия.

"Това, което се говори, е колко тежки да са те", допълни Петков и посочи, че това не е конфликт, който днес се появи и утре ще изчезне.

"Това е конфликт, който ще продължи дълго време. Мащабът е абсолютно цялостен в Украйна. Нека не забравяме, че това не са просто Украйна и украинците. Ние имаме българско малцинство там. В момента се стреля по Украйна, където има българи. В момента правим организация за транспорт на българските граждани от Украйна. Ние да се опитваме да говорим за някакви политически игрички кой как ще подкрепи - или сме лидери тук, или някои от вас според мен нямат място на тези места", заяви още Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тенис турнирът Sofia Open ще се проведе между 26 септември и 2 ноември
Тенис турнирът Sofia Open ще се проведе между 26 септември и 2 ноември
Екип на БНТ в най-горещата точка: Последна информация какво се случва в Украйна
Екип на БНТ в най-горещата точка: Последна информация какво се случва в Украйна