НОВИНИ

НАТО призова Русия незабавно да изтегли силите си от Украйна

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:29, 24.02.2022
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

НАТО призова Русия незабавно да изтегли силите си от Украйна и да избере дипломацията. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

"Напълно подкрепяме суверенитета на Украйна и териториалната ѝ цялост, както и правото ѝ на самоотбрана. Русия използва сила, за да се опита да пренапише историята и да отрече свободния и независим път на Украйна. Основната задача на НАТО е да защити всички съюзници. Няма място за погрешни изчисления и разбирания", посочи той след извънредно заседание на посланиците на страните от Алианса.

"Нападението на един член на НАТО ще се счита за нападение на всички. Това е гаранцията на колективната сигурност", каза Столтенберг.

С какви военни и техника разполага НАТО по Източния фланг

В отговор на масираното натрупване на руски военни сили струпването ние трябва да засилим нашата колективна защита по море, по въздух и по земя. Генералният секретар поясни, че днешното решение дава по-голяма гъвкавост на военното командване за разгръщане на силите при необходимост.

"Мирът не може да се вземе наготово. Свободата и демокрацията се оспорват от авторитарните режими. Стратегическата конкуренция нараства. Ние трябва да реагираме с подновена решимост и още по-силна солидарност - САЩ и Европа заедно в НАТО. Ние сме съюз от 30 демокрации, които стоим като един, и ще защитим своите народи и своите ценности. Демокрацията винаги ще надделее над автокрацията. Свободата винаги ще победи репресиите", посочи още Столтенберг в изявлението си.

Искаме да предотвратим по нататъшния конфликт и атаки срещу членки на НАТО (...) Нашият ангажимент е несъмнен. Ще защитим Съюза от агресията, каза още генералният секретар на НАТО.

Брюксел остро осъди атаката срещу Украйна

Утре той свиква извънредно онлайн заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от пакта, за да се обсъди как да продължат отношенията с Русия след нападението срещу Украйна, "да бъде изработен път напред".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Девет боксьори от България излизат на Купа „Странджа"
Девет боксьори от България излизат на Купа „Странджа"
МС прие продължаване на компенсациите в сектор "Енергетика"
МС прие продължаване на компенсациите в сектор "Енергетика"