НОВИНИ

С какви военни и техника разполага НАТО по Източния фланг

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:18, 23.02.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Напрежението около Украйна мобилизира съюзниците от НАТО, които започнаха да изпращат допълнително военни и техника по Източния фланг.

Допреди настоящата криза присъствието на НАТО в трите Балтийски държави и Полша е с численост 4000 военни, толкова са и в Румъния. Берлин предислоцира още 350 войници в Литва.

Дания изпраща фрегата в Балтийско море и е в готовност да предостави 4 изтребителя Ф-16.

Великобритания обяви, че насочва 800 души към Естония, а Латвия поиска още сили.

САЩ прехвърлят 800 пехотинци от Италия към Балтийския регион. От Германия 8 изтребителя Ф-35 се местят в няколко точки по Източния фланг на Алианса.

По-рано Вашингтон изпрати допълнително 2000 военни в Полша и Германия и предислоцира други 1000 от Германия в Румъния. Отделно Вашингтон мобилизира 8500 свои военни в готовност да окажат подкрепа на съюзниците си в Европа.

НАТО взе решение да подсили Източния си фланг едва след анексирането на Крим през 2014 г. Допреди това Алиансът няма свои части там.

В одобрения пакет от мерки е включено разполагането на многонационални батальони в Литва, Латвия, Естония и Полша и значително увеличаване на силите за бързо реагиране - от 13040. Разширява се въздушната охрана над Балтийските държави и Югоизточна Европа и се засилва военноморското присъствие в Черно море.

Повод за напрежението между Запада и Русия стана струпването на хиляди руски военни в близост до границите с Украйна. Някои от тях изминаха 10 000 км от Далечния изток, за да стигнат до Беларус. Руските сили включват сухопътни войски, авиация, дронове, ПВО установки.

Напрежението ескалира, след като Москва призна независимостта на двете сепаратистки републики в Източна Украйна и опасенията, че Русия може да извърши евентуална инвазия в Украйна именно през Донбас.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В УКРАЙНА: БНТ ОТ ЕПИЦЕНТЪРА НА КОНФЛИКТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разгорещени дебати в парламента при обсъждането на Бюджет 2022
Разгорещени дебати в парламента при обсъждането на Бюджет 2022
Синът на Гунди: Левски е вечен, защото го обичаме (ВИДЕО)
Синът на Гунди: Левски е вечен, защото го обичаме (ВИДЕО)