НОВИНИ

От нашите пратеници в Украйна: Животът до фронтовата линия

Александър Марков
от Александър Марков
18:10, 23.02.2022
Чете се за: 05:57 мин.
Европа
Слушай новината

В Украйна обявиха извънредно положение за срок от 30 дни в отговор на нарастващата заплаха от руско нахлуване. В Донбас е пореден ден на стрелби. Вече близо седмица примирието в Източна Украйна не се спазва, а напрежението расте всеки ден.

Пети ден нашите пратеници Александър Марков и Владимир Богдански живеят и предават информация от различни точки в зоната на конфликт. Чрез техните свидетелски разкази ви показваме как се живее в страх и несигурност.

Днес екипът ни беше в обсега на снарядите в град Краснохоривка, край линията, която разделя сепаратистите от правителствените сили.

Чуват се изстрели в украинския град Краснохоривка (СНИМКИ)

За обикновените хора в града животът става все по-тежък. Дори най-простите неща от ежедневието - да останеш жив, да намериш вода за пиене и нещо за огрев - са огромно изпитание.

Краснохоривка е град с население от 10 000 души, типичен пример за населено място, понасящо последиците от хуманитарната криза.

Всеки, който е могъл да напусне града преди години, го е направил. Сега там са останали тези, които не искат и не могат. Местните хора разказват пред БНТ, че денем броят снарядите, а вечер си лягат облечени, в готовност да бъдат евакуирани с багаж от най-ценните си документи и вещи.

В града надеждата е в дефицит. Както и токът, водата и отоплението.

"Нямаме електричество от три дни. Вчера вечерта дойде за минути. От 2014 г. нямаме газ и централно отопление. Отопляваме се на ток, ако изобщо го имаме", казва Татяна, жителка на града.

Непрестанният обстрел по селото е прекъснал всички комуникации преди дни.

"Тук, училището, можем да дойдем да се стоплим и да заредим телефоните си за малко. Но има хора, които не се придвижват лесно. Как да дойдат дотук?", казва Татяна.

В училището местната власт осигурява топлина и електричество с агрегат.

Лариса е дошла да се стопли за няколко часа.

"Живеем в напрежение и тревога. Плаче ни се. Когато си лягаме, се чудим да спим облечени или не. Чанта с багаж и документи стои до вратата постоянно, ако трябва да бягаме. Но къде да избягаме?", казва тя.

Нощем или през деня Лариса разпознава безпогрешно звука на оръдията.

"Напоследък стрелят все по-често. Сутрин, вечер. Вчера чух къде падна снарядът - в Маринка. Нощем ги виждам как летят, защото светят в нощта".

Трудно се разговаря, но онези които решат да го направят, разказват за родителите си, които са възрастни и са решили да останат в домовете си.

Елена е местен учител. Тя описва живота на хората тук:

"Масова психоза. Работим в училището. Аз съм учител. Живея в края на града, където са украинските войници. Без вода и без ток как се живее? Вечер си пея песни, за да се успокоявам".

Елена казва, че децата сега не учат:

"Децата учат дистанционно. Преди няколко дни с учениците от горните класове имахме час, но започна стрелба и слязохме в бомбоубежището".

Елена ни помоли да кажем на всички, че хората в Краснохоривка не искат война.

Из целия град хора носят празни туби. Търсят вода. Който има агрегат, има електричество. Тези хора нямат нито едно от двете.

"Тук стрелят. Само това правят. Постоянно. Тук взрив, там взрив. Кой стреля? Не знаем. Или Украйна, или Донецк - ние не знаем", казва пред нашата камера Наташа.

НА РЪБА НА ВОЙНАТА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Хората в тази част на града, носещ белезите на войната, са се събрали да чакат водоноска.

Страхуват ли се за живота си, питаме ги. Отговорът е "Не".

"От осем години се борим за живота си и не знаем ще се събудим ли утре, или не".

Нямат надежда за бъдещето.

"Живеем както дойде. Крием се по мазетата и където намерим".

В Краснохоривка са останали онези, които не са могли да напуснат.

"Това е моето родно място. Тук са децата и семействата ни. Нашите родители са погребани тук. Аз съм пенсионер. Кой ще ме вземе където и да е?", казва Наташа.

В късния следобед прокънтяха 12 нови изстрела към Маринка и Краснохоривка.

В Мариупол тази вечер ситуацията остава спокойна, въпреки че и днес имаше обстрели, а някои от жителите на града вече поеха към Киев.

Днес Върховната Рада на Украйна гласува на първо четене законопроект, който би разрешил на всички да носят оръжие.

Снимки: Александър Марков

КАКВО СЕ СЛУЧВА В УКРАЙНА: БНТ ОТ ЕПИЦЕНТЪРА НА КОНФЛИКТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев (Враца) подписа с бразилец навръх рождения му ден
Ботев (Враца) подписа с бразилец навръх рождения му ден
Задържаха 28-годишен лекар, издавал фалшиви сертификати във Варна
Задържаха 28-годишен лекар, издавал фалшиви сертификати във Варна