НОВИНИ

Депутатите да коригират предложението си за намаляване на субсидията на БНТ, призова Общото събрание на пълномощниците на служителите в телевизията

bnt avatar logo
от БНТ
17:59, 23.02.2022
Чете се за: 02:35 мин.
Общество
Слушай новината

Общото събрание на пълномощниците на служителите в БНТ излезе с декларация до председателя на Народното събрание Никола Минчев, премиера Кирил Петков и президента Румен Радев.

В декларацията се посочва:

На 15.02.2022 година група депутати от управляващата коалиция внесоха в Народното събрание предложение за намаляване на бюджетната субсидия на БНТ с 2 000 000 лева. Изложените от тях аргументи са базирани на филмопроизводството в обществената медия. Авторите на предложението считат, че произведената от БНТ филмова продукция през последните години е със спорни качества и струва твърде скъпо на българските данъкоплатци. Изразяваме своето категорично несъгласие с подобни твърдения.

Според нас, те трябва да се докажат, като за целта се направи цялостен, професионално-творчески и финансов анализ, за каквито въобще не е помислено. Освен това, уважаемите народни представители са пропуснали факта, че според Закона за радиото и телевизията, не по-малко от 10 на сто от субсидията на държавния бюджет на БНТ задължително се отделят за българско филмово телевизионно творчество.

Това означава, че от предложените за намаление 2 000 000 лева, 200 000 лева се отнемат от бюджета за филмово телевизионно производство, а БНТ дефакто се лишава от 1 800 000 лева - финансиране на над 800 часа собствена продукция. Нека припомним, че обществената телевизия е с най-малък бюджет на глава от населението в Европейския съюз.

Ние категорично възразяваме срещу подобно отношение към Българската национална телевизия, която е с най-висока степен на доверие в медийната среда у нас и е част от системата за национална сигурност.

Призоваваме уважаемите депутати да коригират своето предложение и заедно с представители на медийната общност да се съсредоточат върху изработването на адекватни законови промени, касаещи дейността на БНТ и БНР.

Заявяваме, че сме в готовност да изразим своя протест с позволените от законите в Република България средства и ще запазим активната си позиция по всички въпроси, засягащи бъдещето на Българската национална телевизия.

Общо събрание на пълномощниците

на служителите в БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха 28-годишен лекар, издавал фалшиви сертификати във Варна
Задържаха 28-годишен лекар, издавал фалшиви сертификати във Варна
Свикват извънредна среща на лидерите от ЕС
Свикват извънредна среща на лидерите от ЕС