НОВИНИ

Прокурорската колегия на ВСС със становище, че намаляването на бюджета нарушава Конституцията

bnt avatar logo
от БНТ
19:42, 23.02.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Финансовият министър Асен Василев днес обясни, че всички органи, които не са реформирани и които не предвиждат реформа, няма да получат допълнително средства от бюджета. Действително, темата за бюджета на съдебната власт е доста гореща при нас, коментира в "Още от деня" Гергана Мутафова от прокурорската колегия на ВСС.

"В момента, в който разбрахме, че има предложение на 7 или 8 народни представители към бюджетната комисия между първо и второ четене на разглеждане на Закона за държавния бюджет за намаляване на бюджета на прокуратура на Република България с 20 млн. лева, естествено прокурорска колегия се занима с този въпрос и в сряда гласувахме много остро становище, което предложихме на пленума на Висшия съдебен съвет и бяхме подкрепени от нашите колеги", заяви тя.

Мутафова допълни, че становището, което красноречиво доказва, че в подобно решение нарушава Конституцията, е изпратено на бюджетна комисия в НС. Покана за дебат с участие на представители от ВСС в НС обаче не е проведен.

Гергана Мутафова е категорична, че липсата на достатъчно средства за един държавен орган, които водят до парализирането на дейността му и невъзможност да изпълнява функциите си, е противоконституционна.

По думите ѝ реформи в областта на прокуратурата се правят, но не е редно да се възлагат задачи и очаквания върху прокуратурата, които са от компетентността на Народното събрание.

Целия разговор вижте във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правосъдният министър внесе в МС предложението за закриване на спецсъдилищата
Правосъдният министър внесе в МС предложението за закриване на спецсъдилищата
Дипломатът Милен Керемедчиев: Без диалог ще има рязка ескалация на конфликта
Дипломатът Милен Керемедчиев: Без диалог ще има рязка ескалация на конфликта