НОВИНИ

Абсурден казус: КАТ глоби шофьор от ферибота, след като документите му изгорели в пожара

bnt avatar logo
от БНТ
18:24, 23.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Един от шофьорите, оцелели в огнения ад на гръцкия ферибот, е глобен от полицията в Пловдив, защото не е опазил документите си. До абсурдната ситуация се е стигнало, след като служителите на КАТ не са открили името му в списъка на спасените българи. От Външно министерство обаче твърдят, че мъжът не е пропуснат.

Шофьорът от пловдивската фирма отишъл в КАТ-Пловдив, за да си извади нова шофьорска книжка. Там попълнил бланка, в която обяснил, че е останал без документа заради пожара на ферибота.

При което беше ми казано, че трябва да ми бъде написан акт или да представя документ от противопожарна служба или едва ли не от "Грималди". Викам - съжалявам няма как да отида до Гърция, от фирмата приемате ли документи, че съм неин служител и документите са ми изгорели, казва не, не става и би трябвало да ви съставим акт, както си е редът.

Мъжът заплатил глоба от 30 лева заради липсващата книжка.

И си платих съответната сума за вадене на шофьорска книжка, като малко след това, когато се събрахме във фирмата, разбрах, че колега от Смолян са му издали книжката без да плати нищо и то за няколко часа.

От Областната дирекция на полицията обясниха, че шофьорът не е бил в подадения им списък. И че парите от глобата ще му бъдат възстановени, когато официално получат данните за него.

От Министерството на външните работи обаче заявиха за БНТ, че името на мъжа не е било пропуснато. Според собственика на компанията превозвач КАТ-Пловдив няма вина за нелепата ситуация.

Списъкът го има от деня преди да се приберат момчетата, преди да тръгне автобуса от Гърция. Този списък не е разпространен по МВР, по отделите, където разпространяват документи. Аз питам какво прави държавата, глобяваме хората, които едва едва ги спасихме на кораба, ние ги глобяваме. Това нормално ли е, пита Илиян Филипов, собственик на транспортна фирма.

Във фирмата все още нямат нова информация за двамата им служители, които се издирват.

Свидетели на пожара са разказали, че единият от тях се е качил на хеликоптер Кугър, въпреки обясненията на българския кризисен щаб, че вертолети в спасителната акция не са участвали.

Собствениците на фирмата обаче показват кадри от гръцките медии, качени в интернет.

Получихме странно обаждане в разговор с външно министерство ... казаха, моля ви, недейте да говорите повече за медиите за такъв Кугър, такъв Кугър няма. А аз на очите си ли да вярвам или на това, което ми казват външно? Кугърът е отгоре и има човек на въжето, казва Илиян Филипов, собственик на транспортна фирма.

От транспортната фирма отново изразиха готовност да съдействат на разследването, за да се стигне по бързо до истината и да се знае какво е станало с българите, които са в неизвестност.

Екип на БНТ-Пловдив

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов протест на "Възраждане" срещу зеления сертификат, премиерът отиде при демонстрантите
Нов протест на "Възраждане" срещу зеления сертификат, премиерът отиде при демонстрантите
Станимира Петрова е полуфиналистка на Купа "Странджа"
Станимира Петрова е полуфиналистка на Купа "Странджа"