НОВИНИ

ВСС: Орязването на бюджета е противоконституционно, ще браним с всички законови средства независимата съдебна власт

прокурорската колегия всс образува дисциплинарно дело зам главния прокурор
bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 18.02.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Намалението на бюджета за правосъдната система е противоконституционно и на практика представлява посегателство срещу нейната независимост.

Това се казва в становище, прието от пленума на Висшия съдебен съвет.

От ВСС се позовават на Конституцията, която прогласява самостоятелния бюджет на съдебната власт като условие за нейната независимост, както и на тълкувателно решение на Конституционния съд, според което държавният бюджет трябва да осигурява средства за функциониране на установените в Конституцията държавни институции, в това число и органите на съдебната власт, и всяко отклонение от това задължение, е условие за противоконституционност.

В становището се посочва, че ВСС ще използва всички предвидени в закона възможности, за да не се допусне да бъде ограничаван от други органи в своята самостоятелност и ще продължи да отстоява независимостта на съдебната власт.

Очаква се ВСС да сезира по случая Европейската комисия, Европейския парламент и други европейски институции за орязването на бюджета за 2022 година.

От правителството обясниха намаляването на бюджета за съдебната власт с решението да пренасочат допълнителни 20 млн. лв. към Българската академия на науките. По думите на премиера Кирил Петков това ще е от по-голяма полза за икономиката ни, освен това бюджетът на прокуратурата е доста голям и в момента, а всички българи плащаме прекалено голяма цена за нивото на правосъдие у нас.

Кирил Петков: Бюджетът на прокуратурата е доста голям, особено за нивото на правосъдие, което имаме

Вчера главният прокурор Иван Гешев също се противопостави на намаляването на бюджета за съдебната система. Според него предвиденото намаление би представлявало недопустима намеса от страна на законодателната власт в работата на прокуратурата чрез недостиг на средства за функционирането ѝ.

Иван Гешев: Ако се намали бюджетът на съдебната власт, ще е празник за мафията и олигархията

Правосъдният министър Надежда Йорданова отвърна, че орязването на средствата не е наказателна акция, а става дума за нормална процедура по обсъждане за по-ефективно разходване на бюджетните средства.

Правосъдният министър отговори на Гешев: Това е нормална процедура

В становището, прието от пленума на ВСС, се казва още, че от съвета намират за недопустимо обвързването на средствата за текущи разходи на Прокуратурата с необходимостта от "спешното ѝ реформиране и преструктуриране, с оглед постигане на по-висока ефективност".

"Същото дефинираме като "санкциониране" на Прокуратурата с недопустими
мотиви, което е не само в нарушение на основните конституционни принципи, но е и нетърпимо поставяне под условие на върховенството на закона у нас", посочват от ВСС.

От пленума на Висшия съдебен съвет призовават да се преустановят целенасочените опити за политическо влияние върху ВСС и съдебната власт, като всеки конституционно определен орган изпълнява задълженията си в рамките на своите компетентности.

Цялото становище на пленума на ВСС четете ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваксинационният център на ВМА с ново работно време
Ваксинационният център на ВМА с ново работно време
Алберт Попов: Най-трудното в Пекин беше теренът, но съм доволен
Алберт Попов: Най-трудното в Пекин беше теренът, но съм доволен