НОВИНИ

Кирил Петков: Бюджетът на прокуратурата е доста голям, особено за нивото на правосъдие, което имаме

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
14:43, 17.02.2022
Чете се за: 05:52 мин.
По света
живо кирил петков бюджетът прокуратурата доста голям особено нивото правосъдие имаме
Слушай новината

Европа има две съобщения по повод кризата с Украйна:

  • всички сме заедно и не може да има разделение по общата позиция във връзка с Украйна
  • прави се всичко възможно за деескалация на напрежението по дипломатически път.

Това заяви премиерът Кирил Петков, който е в Брюксел за участие в срещата на членовете на Европейския съвет.

Лидерите на страните от Европейския съюз се събраха на извънредна среща на върха, за да обсъдят ситуацията по границата между Русия и Украйна.

В Брюксел е и министърът на отбраната Стефан Янев, който участва във втория ден на срещата на военните министри от НАТО.

Стефан Янев от Брюксел: Българският батальон е група за съвместна тренировка само на наша територия

В белгийската столица министър-председателят е разговарял и с френския президент Еманюел Макрон по повод европейската интеграция на Северна Македония. Пред журналисти Петков заяви, че Макрон е приветствал конструктивния диалог между София и Скопие и договорените общи проекти и съвместни групи като стъпка в правилната посока.

Петков е получил уверение от Макрон, че може да разчита на подкрепата му на европейско равнище.

Министър-председателят изрази увереност, че няма да се стига до ново отлагане на Плана за възстановяване и устойчивост.

Допълни, че е срещнал разбиране от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по повод исканата отсрочка, за да се коригират някои предложения в сектор "Енергетика".

"Тя разбира много добре, и това го отрази ясно, че в момента не може да се увеличи допълнителната зависимост на газ в българската енергийна система. Така че отпадането на парогазовата централа в този случай, когато се говори как Европа трябва да намали газовата си зависимост, е абсолютно ясна позиция. Сега трябва да видим какъв е алтернативния вариант." - каза Петков.

ЕК удължи с месец срока за оценка на българския план за възстановяване

По повод призива на президента Румен Радев за реални резултати за овладяване на енергийната криза министър-председателят коментира, че очаква през следващите две седмици новия състав на КЕВР да представи своя разчет.

"Всички чакаме много бързо да се случат нещата, които искаме – да паднат цените и да отпадне мораториума. В КЕВР новите членове са големи професионалисти, независими хора. Работи се целенасочено, но всеки от нас иска да се случи по-бързо. В министерството на енергетиката дават всичко от себе си и с новия състав на КЕВР вярвам, че ще има по-добри резултати от сега." - каза Петков.

Радев: Крайно време е страната ни да вземе решение за бъдещето на АЕЦ "Белене"

Премиерът допълни, че февруарските фактури за ток са включили помощите от декември и януари за небитовите потребители. Компенсации ще има и през март.

Бюджетът на прокуратурата у нас е доста голям, особено за нивото на правосъдие, което имаме, заяви премиерът Кирил Петков по повод становището на главния прокурор Иван Гешев срещу намаляването на средствата за правосъдната система.

Иван Гешев: Ако се намали бюджетът на съдебната власт, ще е празник за мафията и олигархията

Петков обясни, че в Бюджет 2022 е разчетен много точен дефицит, който не трябва да се надвишава. Управляващите са предпочели да насочат 20 млн. лв. към финансиране на младите учени в БАН, вместо към правосъдната система. Според премиера това ще е от по-голяма полза за развитието на икономиката ни.

Министър-председателят заяви още, че има информация за готвена провокация по време на планирания протест на "Възраждане" срещу зеления сертификат.

"Има едни хора, които са там за истинския протест - искат да се махне зеления сертификат. Трябва да уточня, че и цялото правителство искаме да се махне зеления сертификат, чакаме само риска върху здравната ни система да отпадне, за да можем да го премахнем. Но те са нетърпеливи, разбирам, и ще дойдат на протест - това е една сравнително малка група хора. Разбирам, че има и една друга група хора, която ще дойде без ясна позиция, само да показва несъгласие с правителството по неясни теми. И в тази група са включени и хора от криминалния контингент." - каза Петков.

Затова премиерът предупреди хората, които реално са отишли да протестират срещу зеления сертификат, да бъдат внимателни.

МВР в момента разглежда всеки един сигнал за готвени провокации, но превантивно много трудно могат да се предприемат действия, защото протестът е форма на демокрация, каза Кирил Петков.

Хора с криминални прояви ще бъдат предупреждавани, че полицията има предвид тяхното участие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое обяви Петър Хубчев за треньор
Берое обяви Петър Хубчев за треньор
Кирил Петков на среща с еврокомисаря по разширяването за РСМ: Резултатите, а не сроковете са ключови
Кирил Петков на среща с еврокомисаря по разширяването за РСМ: Резултатите, а не сроковете са ключови