НОВИНИ

Стефан Янев от Брюксел: Българският батальон е група за съвместна тренировка само на наша територия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:10, 17.02.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Разполагането на бойни групи на територията на източния фланг на НАТО в България ще бъде направено с български подразделения с участието на други страни членки от Алианса. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев в Брюксел, където участва във втория ден на срещата на НАТО.

Военните министри от пакта обсъждат ситуацията по границата с Украйна и отношенията с Русия. Темата ще бъде акцент и в извънредната среща на върха на Европейския съюз днес. Премиерът Кирил Петков също е в белгийската столица.

Министър Янев съобщи подробности за българската бойна група. Батальонът ще се състои от между 700 и 1000 души, като над 70% ще бъдат българи. Очаква се този батальон да бъде сформиран през следващите 2 - 3 месеца. Той ще бъде под българско командване.

Ето какво още каза военният ни министър:

"Ние сме част от решенията, България е част от НАТО и всичко това, което правим, го правим съзнателно, в съгласие със съюзниците и с основен, така да го кажем, фокус на нашите усилия, което съм казвал и по-рано. А именно - повишаване капацитета, готовността и оперативната съвместимост на българските въоръжени сили. В този смисъл мерките, които предлагаме - вече и комуникирано - знаете и решенията на МС - едно от това, което казва НАТО - разполагането на бойни групи на територията на Източния фланг - ние в България ще го направим на базата на български подразделения, с български командир, с българско командване и участие на други сили, разбира се, от страните-членки на НАТО. Като още веднъж искам да подчертая - понеже общественият интерес е голям - какво точно представлява тази бойна група и защо се прави, искам да обясня защо - това е събиране на подразделения от сухопътните войски в една обща група за съвместна тренировка. Тази съвместна тренировка се прави на българска територия. Тази група не се готви да бъде изнесена извън територията на страната. Няма такива задачи. Тя тренира само отбранителна тематика".

Военните министри от пакта обсъждат ситуацията по границата с Украйна и отношенията с Русия. Новините около ситуацията по границата между Украйна и Русия не са обнадеждаващи. Въпреки предварителните признаци, от НАТО засега не виждат доказателства за деескалация на напрежението от страна на Русия. Военните министри от пакта повториха своята покана към Москва да се върне на масата на преговори и да продължат разговорите във формата НАТО-Русия.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правосъдният министър отговори на Гешев: Това е нормална процедура
Правосъдният министър отговори на Гешев: Това е нормална процедура
Радев: Крайно време е страната ни да вземе решение за бъдещето на АЕЦ "Белене"
Радев: Крайно време е страната ни да вземе решение за бъдещето на АЕЦ "Белене"