НОВИНИ

На първо четене: Депутатите сложиха край на "златните паспорти"

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:54, 17.02.2022
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Край на т.н. "златни паспорти". Депутатите приеха с пълно мнозинство на първо четене промени в Закона за българското гражданство, предложен от Министерски съвет и отхвърлиха близкия по съдържание законопроект на ДПС, както и предложението им за проверка на придобито вече гражданство.

Подробности за дебата между управляващи и опозиция вижте в прякото включване на Милена Кирова.

С приетите промени се прекратява възможността за получаване на гражданство срещу инвестиции.

Промените са важни за обществото и партньорите от ЕС, заяви правосъдният министър Надежда Йорданова.

"Да махнем от пазара продажбата на нашето българско гражданство по неясни причини. Да премахнем възможността хора, които нямат трайна връзка с България и дори не пребивават по бърза писта да станат граждани на България и ЕС." - заяви Йорданова.

От ДПС настояха за пълна проверка на всеки получил гражданство по механизма срещу инвестиции.

"Държим да се извърши проверка за всеки случай от съществуване на механизма до ден днешен - където има нарушения, да се открие процедура по отнемане на българско гражданство." - заяви Хамид Хамид от ПГ на ДПС

Инвестициите ще дойдат, когато има върховенство на закона, убедени са от "Демократична България".

"Инвестициите ще дойдат, когато има върховенство на правото. За ДПС - разбирам тази активност - за изчистването на потъмнелия имидж на движението в следствие на санкциите по закона "Магнитски"." - заяви Атанас Славов от ПГ на ДБ

"Не се безпокойте за имиджа на ДПС - то си личи по броя на нашите депутати в залата" - отвърна Хамид Хамид от ДПС.

От "Продължаваме промяната" напомниха, че през 2020 от ДПС са внесли законопроект за подобряване на възможностите за придобиване на гражданство по натурализация след инвестиции.

"На 20 март 2020 г ДПС са внесли промени за закона на българското гражданство - да се подобрят възможностите за придобиване на гражданство по натурализация, за хората които са извършили инвестиции - или така наречените "златни паспорти". Господин Цонев, явно сте претърпели катарзис. Когато ДПС ви кажат добър ден - погледнете къде е слънцето." - каза Петър Куленски от ПГ на "Продължаваме промяната"

"Вашето слънце обеща да подкрепите законопроекта за проверка на гражданството, сега се отметна." - отвърна Хамид Хамид от ПГ на ДПС

Антоанета Цонева от ПГ на "Демократична България" попита:

"Ще извините ли отсъствието на господин Пеевски и къде е той като вносител, защото искам да попитам какво стана с Илко Желязков, който се споменава от министерството на финансите на САЩ, за да се стигне до санкциите по "Магнитски"?.

"Позицията на господин Пеевски е ясна. Госпожа Цонева да провери каква е фактологичната картина." - отговори лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

От БСП приветстваха премахването на "златните паспорти", а от "Възраждане" призоваха българското гражданство да не се търгува по никакъв начин.

"В България всичко се продава и може да се купи. Това, че гражданство се продава не е новина. Днес ще затворим една от вратите." - каза Крум Зарков от ПГ на БСП за България.

"Българското гражданство не трябва да се търгува по никакъв начин. Най-малкото е срамно да се вземе един паспорт и да си замине където е решил." - заяви Цончо Ганев от ПГ на "Възраждане".

От ГЕРБ поставиха въпроса за гражданството на българите от Северна Македония.

"Разбира се, че не трябва да се продават паспорти. По-важен е въпросът и за гражданството на българи в Молдова и Северна Македония. Българската държава твърди, че в Македония има българи. В същото време ние караме тези хора да доказват, че са българи. Това е огромен казус и той трябва да намери решение. И тогава ще се прекратят и корупционните схеми." - каза Тома Биков от ПГ на ГЕРБ.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова обяви, че 48 проверки на придобито гражданство са приключили. По 6 от тях има нарушения и са предприети действия за отнемане на гражданство. Текат и още 19 проверки. ДАНС също проверява цялата информация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Крайно време е страната ни да вземе решение за бъдещето на АЕЦ "Белене"
Радев: Крайно време е страната ни да вземе решение за бъдещето на АЕЦ "Белене"
Новият треньор на джудистите: Увереността на татамито идва с добрата подготовка
Новият треньор на джудистите: Увереността на татамито идва с добрата подготовка