НОВИНИ

Правосъдният министър отговори на Гешев: Това е нормална процедура

bnt avatar logo
от БНТ
12:22, 17.02.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Намаляване на бюджета на съдебната власт ще се превърне в празник за мафията и олигархията. Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди днешното заседание на ВСС. Обвинител номер определи подобни действия като поредна политическа атака. Депутати предлагат да се вземат 20 милиона лева от бюджета, за да се дадат на БАН. Това предизвика острите коментари на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. От държавното обвинение предупредиха, че при намаляване на бюджета няма да има пари за експертизи и делата няма да влизат в съда.

Иван Гешев: Ако се намали бюджетът на съдебната власт, ще е празник за мафията и олигархията

Темата коментираха правосъдният министър Надежда Йорданова и депутати в парламента.

"Това, което се случва в момента, е нормална процедура в разглеждането на един законопроект между първо и второ четене. Правят се предложения в различни аспекти за изменение на Закона за държавния бюджет за 2022 година. Това предложение не е коментирано, не е съгласувано, не е обсъждано с Министерството на правосъдието. Не е наказателна акция. Става дума за обсъждане и за предложения на народните представители за по-ефективно разходване на бюджетните средства. Нека да кажем ясно, бездействието на прокуратурата струва скъпо", заяви правосъдният министър Надежда Йорданова.

"Когато се говори за независимостта на съдебната власт се има предвид независимостта на съда. И гаранциите за независимост съществуват, за да гарантират независимостта на съдиите и на съда, а в България прокуратурата през цялото време се опитва така да се каже да се примушка зад тях и да получи същите нива на гаранции и на безотговорност. Само че поради различната си функция да отговаря за активното прилагане на държавната наказателна политика е логично прокуратурата да носи други нива на отчетност по други механизми и други нива на отговорност", допълни Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

"Необяснимо е намаляването на бюджета на съдебната система. Това е лична фиксация спрямо главния прокурор. Това е фиксация на управляващите, това е опит за подчиняване на съдебната система. Доминиране над съдебната система. Както чух днес, главният прокурор е казал, че това е победа на мафията. Да, за съжаление изпълнителната власт е услуга на мафията в България. Изпълнителната власт не е в услуга на българските граждани", каза още Хамид Хамид, заместник-председател на ПГ на ДПС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Постоянен арест за двамата братя, обвинени за убийството в с. Антон
Постоянен арест за двамата братя, обвинени за убийството в с. Антон
Стефан Янев от Брюксел: Българският батальон е група за съвместна тренировка само на наша територия
Стефан Янев от Брюксел: Българският батальон е група за съвместна тренировка само на наша територия