НОВИНИ

Главният прокурор и депутати в спор заради парите за съдебната власт

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:20, 17.02.2022
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"Тържество на мафията и олигархията" така главният прокурор Иван Гешев определи предложението на управляващите с новия бюджет 20 милиона лева от средствата за текущи разходи на прокуратурата да бъдат дадени на БАН. Според правосъдния министър не става въпрос за наказателна акция срещу държавното обвинение. Премиерът Кирил Петков коментира, че тези милиони, които се прехвърлят от обвинението към БАН, са инвестиция в иновациите и науката. Според Кирил Петков бюджетът на прокуратурата е доста голям и в момента, а всички българи плащаме прекалено голяма цена, особено за нивото на правосъдие, което имаме. Темата предизвика дебат и в парламента.

Според главния прокурор Иван Гешев подобна идея не е новаторска и през годините е свършвала катастрофално в КС.

"Не знам кой политически гений измисли тази схема, мислейки, че ще скара съдебната власт с БАН. При избирането ми за главен прокурор бях подкрепен от едни велики българи - академици от БАН. Поредната политическа атака, смешна политическа атака. Конституцията и законите напоследък не са на мода в България. Те се използват само когато са удобни."

Иван Гешев заяви, че са налице сериозни проблеми с върховенството на закона и по думите му във все повече случаи МВР нарушава закона .

По думите му, е налице полицейски произвол, а натрупаните проблеми с бърза скорост връщат страната към нива на престъпността от преди приемането ни в ЕС. Орязване на бюджета би било в ползва на престъпността, твърди Гешев.

"Това ще е празник за мафията и олигархията, ако се случи. Защо - практически това ще означава, че прокуратурата няма да има пари за експертизи, няма да влизат пари в съда, като няма пари за преводи - няма да влизат дела в съда."

Правосъдният министър отговори на Гешев: Това е нормална процедура

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова обясни, че това, което се случва е нормална процедура в разглеждането на един законопроект между първо и второ четене.

"Не е наказателна акция. Става дума за обсъждане и за предложения на народните представители за по-ефективно разходване на бюджетните средства. Нека да кажем ясно, бездействието на прокуратурата струва скъпо."

Финансовият министър Асен Василев коментира, че България има най-големия бюджет за съдебна власт като процент от БВП - 0,7% при средно 0,3% за ЕС.

"Няма политически натиск. Това, че парламентът е взел такова решение е право на парламента."

Темата предизвика и реакции в парламента.

"Всяка намеса в независимостта на съдебната власт е притеснителна, в това число и финансовата.", каза Росен Желязков, ГЕРБ.

"Необяснимо е намаляването на Бюджета на съдебната система. Това е лична фиксация спрямо главния прокурор. Това е фиксация на управляващите, това е опит за подчиняване на Съдебната система. Доминиране над Съдебната система.", каза Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС.

"Когато се говори за независимостта на СЪдебната власт се има предвид независимостта на съда. И гаранциите за независимост съществуват, за да гарантират независимостта на съдиите и на съда, а в България прокуратурата през цялото време се опитва така да се каже да се примушка зад тях и да получи същите нива на гаранции и на безотговорност.", каза Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

"По наша информация, ние сме стрували на държавата над 1 милиона лева за разследвания, свързани с нашата дейност. Колко точно грешни пари са похарчени да бъдем подслушвани, следени, разработвани. Г-н Гешев да говори за съкращения, за това, че парите били малко, безкрайно е цинично.", каза Костадин Костадинов, "Възраждане".

Според главния прокурор заради подобни действия България може да бъде санкционирана от Европейската комисия заради проблеми с върховенството на правото.

По темата работиха: Т. Игнатов, В. Александрова, Н. Минков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Стоилов: Важно е да се представят солидни доказателства за прекратяване мандата на главния прокурор
Янаки Стоилов: Важно е да се представят солидни доказателства за прекратяване мандата на главния прокурор
Преди окончателно гласуване: Вдигат максималния осигурителен праг
Преди окончателно гласуване: Вдигат максималния осигурителен праг