НОВИНИ

Президентът поиска от правителството спешни мерки за справяне с енергийната криза

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:16, 17.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Спешни мерки за справяне с енергийната криза поиска от правителството президентът Румен Радев. Той настоя за конкретни стъпки, които да доведат до независимо функциониране на българската енергийна борса и поевтиняване на цените на ток и газ, така че бизнесът да е конкурентоспособен. Радев заяви още, че вижда България като ядрена държава и призова да не се отлага повече с решението за бъдещето на проекта АЕЦ "Белене".

Според президента времето за анализи и добри намерения вече е изтекло. Нуждата сега е от конкретни решения.

Правителството трябва да прави така, че политиката и геополитиката да не убиват българската икономика. Не можем в условията на остра енергийна криза да изоставим енергоинтензивните предприятия, които са гръбнакът на нашата икономика, без навременни адекватни мерки, без предсказуемост в ценовата политика.

Радев подчерта нуждата от компенсаторни механизми и дълготрайно планиране в сектора, за да не се работи както досега с яснота само ден напред.

Виждате, че кабинетът назначи нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден е ценен. Всеки ден увеличава риска от фалити, от загуба на пазари, да не говорим какво става с малките и средни предприятия.

По повод разногласията в коалицията за бъдещето на АЕЦ "Белене" държавният глава заяви, че този проект не трябва да бъде отлаган повече, защото в него са инвестирани милиарди от парите на данъкоплатците.

България има бъдеще като ядрена държава. Категорично. Видяхме, че зелената сделка - да това е бъдещето, един прекрасен проект, но трябва поне десетилетия наред да имаме инвестиции в базови мощности. България не може да си позволи лукса сама да се откаже от този потенциал, в който инвестира.

Държавният глава посети днес в Пловдив голям завод за преработка на цветни метали, в който работят над 2000 души.

По-късно се срещна и с оранжерийни производители от сливенския район, с които обсъди нуждата от навременни мерки в сектор земеделие, така че да се предотврати и евентуална продоволствена криза.

Тенденцията е изключително притеснителна, защото вие не просто сте изправени пред фалит; вие вече вървите по този път. Празните оранжерии днес означават празна трапеза утре. Това е част от хранителния суверенитет и когато той е изложен на риск, това означава и риск за националната сигурност.

От Бургас, където беше в машиностроителен завод, президентът се обърна с апел към правителството – да се вслушва в предложенията на бизнеса, за да има бързо и устойчиво излизане от кризата.

Радев призова институциите да работят за икономическото възстановяване на страната и повишаване на стандарта и качеството на живот на българите.

Репортер: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков и Асен Василев отговориха на критиките на президента за цената на тока
Кирил Петков и Асен Василев отговориха на критиките на президента за цената на тока
ЕС призова за дипломация, НАТО - за изтегляне на руските войски от границата с Украйна
ЕС призова за дипломация, НАТО - за изтегляне на руските войски от границата с Украйна