НОВИНИ

Парцалени кукли оживяват в национален онлайн конкурс в Търговищко

bnt avatar logo
от БНТ
17:43, 17.02.2022
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Читалище в Търговищко решава парцалени кукли да оживяват в организирания от тях национален онлайн конкурс наречен "Куклата на баба".

Това са изработени на ръка кукли с различни носии, които са характерни за даден регион в страната ни с особеностите и традициите в облеклото. Тук може да видите на едно място Родопчанка, Добруджанка, Пиринка или пък Странджанка. Леля Сийка е майстор на такива кукли и е участник в конкурса, започнала да шие още като малка. Завършила е "Изработка на горно мъжко облекло", пенсионер е, активен самодеец към местния фолклорен състав към читалището, сама е ушила носиите на участниците.

"Много е трудно да се работи в едно село, което няма училище, няма детска градина, да се събират деца, същото е и с възрастни хора, особено в пандемията, когато ги е страх да излязат, ограничават се даже и за книги да идват. Решихме да направим този конкурс, за да покажем на хората, че кукли може да се изработват от различни материали. Другата причина беше да покажем на нашите деца как са играли нашите майки и баби с кукли", заяви Марияна Колева, секретар на НЧ "Светлина - 1927" в село Давидово.

След конкурса всички кукли ще бъдат представени пред децата от рискови групи в селото, а майсторът на парцалените кукли леля Сийка ще ги запознае с цялостната им изработка.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПСЖ разказа за българския фенклуб в София
ПСЖ разказа за българския фенклуб в София
Всички ученици в Пазарджик се връщат в клас от 21 февруари
Всички ученици в Пазарджик се връщат в клас от 21 февруари