НОВИНИ

НИМХ прекрати протеста си, прогнозите за медиите са възстановени

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:45, 17.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

НИМХ прекрати протеста си и прогнозите за времето за медиите вече са възстановени. Това каза за "По света и у нас" директорът на института проф. Христомир Брънзов. Обясни, че причината е че протестът им започва да се политизира.

Денят започна с думите на директора на института, че НИМХ ще спре да подава информация към медиите в знак на протест заради прехвърлянето му. Така и стана.

"Не, днес нямаше прогнози. Единствено, тъй като има опасност утре за засилен вятър в част от България - жълт код, той е изпратен на БНР само като такова съобщение", обясни проф. Христомир Брънзов.

Междувременно НИМХ очакваше съдбата му да се реши в парламента. Промени в Закона за водите предвиждат институтът да премине от просветното министерство към това на екологията. Срещу преместването се обявиха от ГЕРБ. Според бившия министър на образованието и науката Красимир Вълчев това е "наказателна акция", чието начало се крие в напускането на института от БАН.

"Това наказание се изпълнява с три години закъснение, организирано от ръководството на министерството на образованието и науката и всички вие ще станете съучастници в това наказание. В какво се състои то? Първо да бъде отнет и принизен, първоначално да бъде принизен статутът на НИМХ като научна организация. Да, формално не се отнема, пише ,че се запазва като научна организация, но целта е дългосорчно да бъде превърнат във ведомствена служба", заяви Вълчев.

На това се противопостави министърът на екологията. Според Борислав Сандов се запазват структурата на института, начинът на работа, съставът и заплащането. А учените, по думите му, са жертва на манипулация от страна

"Единственото, което се случва е, че те минават под шапката на МОСВ и това е нормално, защото те изпълняват функции, основно свързани с дейността на МОСВ и защото в момента министърът е и вицепремиер по климатичните политики - нещо, което влиза в работата на НИМХ. По-добре би било и за тях, ще има по-голям приоритет, отколкото стотиците второстепнни разпоредители на средства в МОН", коментира Сандов.

Със 123 гласа "за", 10 против и 3-ма въздържали се преместването стана факт. А в НИМХ се събраха на заседание да решат какво да правят.

"Ние не сме съгласни с това, но в крайна сметка законът си и е закон и важи за всички", каза директорът на института.

"Смятам, че тази стъпка е рискована и няма да бъде добре за развитието на института", добави хидрологът проф. Пламен Лилов.

В крайна сметка от Института прекратиха протеста, тъй като от него се възползвали политиците и пуснаха прогнозата - и на сайта и към медиите като благодариха на гражданите за търпението.

Обявиха, че остават в протестна готовност, тъй като още не гледан текстът в закона за тяхната автономия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА обави приходите от дарителската кампания и стартира нова инициатива в подкрепа на клуба
ЦСКА обави приходите от дарителската кампания и стартира нова инициатива в подкрепа на клуба
Антон Кутев напуска ръководството на БСП
Антон Кутев напуска ръководството на БСП