НОВИНИ

Община Белене с отворено писмо до управляващите за съживяване на проекта за АЕЦ

bnt avatar logo
от БНТ
12:37, 17.02.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Отворено писмо до управляващите за съживяване и довършване на проекта за АЕЦ в Белене е подготвила местната община и жителите на града. Въпросът създаде напрежение в управляващата коалиция, а хората са категорични, че той е от жизнено значение за целия регион.

Спор в коалицията: Строежът на АЕЦ "Белене" стана ябълка на раздора

Подробности вижте в прякото включване на Пламенка Тонева от един от работните портали на АЕЦ "Белене".

Темата за бъдещето на електроцентралата тук остава чувствителна за местните жители. Затова и кметът на града чрез отворено писмо покани министър-председателя и министъра на енергетика да посетят площадката, за да се запознаят лично както с наличното оборудване, изграденото до момента, така и с текущото състояние на терена.

Кметът на Белене с призив към управляващите да посетят площадката за АЕЦ край града

Проектът "АЕЦ Белене" стартира преди 35 години. Заради споровете около него местните жители са изгубили надежда, че ще имат атомна централа, която да съживи икономиката в района.

Александър Врайков е работил като охрана на площадката 15 години.

"Имаше тогава едно, наистина добро оживление в Белене с настроението, че ще се построи, но уви! Явно има натиск от друго място. За съжаление, ние страдаме всички от това нещо. Виждаме сега с тока, цените. Ако беше построена, съвсем друга щеше да бъде картината", смята Александър Врайков.

А местната власт недоволства, че ако електроцентралата не се дострои, направената инвестиция до момента ще бъде изгубена.

На площадката има пречиствателни станции за чиста и мръсна вода, бетонов завод, пристанище, жп гари. А поръчаните преди 10 години два реактора са доставени. Затова кметът Милен Дулев кани изпълнителната власт на място, за да види какво е изградено и как се поддържа.

"Който не е дошъл и не е видял съоръженията, които са изградени, вярва на думите за локва и гьол. Самото съоръжение, което казват, че е локва или гьол, е съоръжение, което е градено с години, но технически е наводнено, защото нивото на река Дунав е високо пролет", обяснява Милен Дулев, кмет на община Белене.

В района са построени и жилищни блокове за 15 000 работници, но отдавна пустеят и се рушат. Ако обаче електроцентралата заработи в града могат да бъдат настанени поне 1500 работници.

Репортаж: Пламенка Тонева/Пламен Иванов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остри реплики между БСП и ГЕРБ заради "Барселонагейт"
Остри реплики между БСП и ГЕРБ заради "Барселонагейт"
Постоянен арест за двамата братя, обвинени за убийството в с. Антон
Постоянен арест за двамата братя, обвинени за убийството в с. Антон