НОВИНИ

От първия ден на мисията: Испански изтребители вече патрулират над българското небе

bnt avatar logo
от БНТ
18:08, 17.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Първи ден на съвместно дежурство на български и испански изтребители в защита на българското небе и първа задача по охрана на въздушното пространство след регистрирана активност от изток. Днес испанското формирование, което е базирано в Граф Игнатиево, за да подсили родните военно-въздушни сили, получи сертификат за изпълнение на мисията, за която е у нас.

Присъствие на самолети в международното въздушно пространство, в близост до българската зона за отговорност над Черно море е било засечено рано тази сутрин.

Имаше активност, въздушна активност на границата на нашата отговорна зона, беше по-мъгливо времето, нашата двойка не можеше да излети, излетяха испанците, това е истината, каза адмирал Емил Ефтимов – началник на отбраната.

Двата изтребителя "Юрофайтър Тайфун" проверили периметъра до източната граница на българското въздушно пространство.

Искахме да се уверим, че никой не нарушава суверенитета му. Ние изпълнихме мисията си, нарушители не са навлезли, така че не са били заплаха за международната авиация, каза полк. Хесус Саласар – Кралски ВВС на Испания.

Изпълниха задачата, приземиха се, времето се подобри и след това и двете двойки бяха готови за работа, каза адмирал Емил Ефтимов – началник на отбраната.

МиГ-29 и Юрофайтър Тайфун са двата изтребителя, с които ще се охранява българското въздушно пространство. Пилотите ще изпълняват поставените задачи с пълно бойно оборудване.

Дежури една двойка испански самолети, които са въоръжени, излитат въоръжени, с ракети, със заредено оръдие и една двойка български самолети и в зависимост от решението в центъра в Турехон, се активира едната или другата двойка. Дежурим едновременно, ползваме една и съща полоса, една и съща база, каза ген. Николай Русев – командир на авиобаза "Граф Игнатиево".

Днес испанските екипажи, които са част от 14 крило на кралските Военновъздушни сили и българските им колеги получиха сертификат за изпълнение на съвместни задачи по засилена охрана.

Има повече от 30 000 самолета, които летят в небето всеки ден, радарите следят тези движения, ако те засекат нещо необичайно, за минути ние изпращаме изтребители, за да проверят какво се случва – като въздушна полиция, каза бригаден генерал Атанасиос Сектос – заместник-командир на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Торехон.

Българо-испанската мисия по засилена охрана на родното небе е до 31 март. След това се очаква да пристигнат самолети Еф-35, екипажи и осигуряване от Нидерландия.

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС призова за дипломация, НАТО - за изтегляне на руските войски от границата с Украйна
ЕС призова за дипломация, НАТО - за изтегляне на руските войски от границата с Украйна
Заключително обсъждат подробния устройствен план на Борисовата градина в София
Заключително обсъждат подробния устройствен план на Борисовата градина в София