НОВИНИ

ЕС призова за дипломация, НАТО - за изтегляне на руските войски от границата с Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:10, 17.02.2022
Чете се за: 05:15 мин.
Европа
Слушай новината

Лидерите на страните от Евросъюза обсъдиха в Брюксел кризата в отношенията с Русия и струването на руски войски по границата с Украйна. Санкции срещу Москва не са били на дневен ред. Заради кризата ръководителите на държавите членки се събраха извънредно.

В същото време военните министри от НАТО призоваха Москва да се върне на масата за преговори и да се изтегли войските си от границата. На срещите в Брюксел присъстваха премиерът Кирил Петков и военният министър Стефан Янев.

Европейските лидери са единни по отношение на Украйна, стана ясно от срещата на върха в ЕС. Това каза и българският премиер Кирил Петков. Ще се търси дипломатическо решение на кризата. Кирил Петков е разговарял с френския президент Еманюел Макрон, с когото са обсъдили диалога между София и Скопие. Според Петков Макрон е доволен от положителното развитие на отношенията между двете страни.

"Макрон приветства този конструктивен диалог. Това, че вече имаме първата самолетна връзка, това, че направихме толкова общи проекти и съвместни групи, които се работят, той каза - това е правилната посока и ме поздрави за бързия и конструктивен диалог с република Северна Македония. От друга страна каза, че е готов да направи всичко, което зависи от него да ме подкрепи, да ни подкрепи в процеса на европейско равнище. Имахме един приятелски и подкрепящ разговор", каза Петков.

Коментира още, че Европа е единна в позицията си за Украйна.

"Европа като цяло има две съобщения - едното е, че всички сме заедно и не може да има разделение по общата ни позиция във връзка с Украйна и другата ни позиция е, че продължаваме да използваме всички дипломатически възможности за деескалация на напрежението", заяви премиерът.

През последните седмици НАТО упорито говори за подсилване на източния се фланг. У нас Очаква се българска бойна група под българско командване, заяви министърът Стефан Янев. През следващите два-три месеца ще стане ясно точно как ще функционира тя и кои съюзнически държави ще участват в нея. Става дума за тренировки на територията на България Групата ще бъде с численост между 700 и 1000 души, като се очаква поне 70-80% от тях да са българи.

Стефан Янев от Брюксел: Българският батальон е група за съвместна тренировка само на наша територия

Военните министри от НАТО а пореден път призоваха Москва да се върне във формата на преговори между НАТО и Русия. Военните министри не виждат признаци на деескалация на напрежението, както Русия твърди.

"Разполагането на бойни групи на територията на Източния фланг - ние в България ще го направим на базата на български подразделения, с български командир, с българско командване и участие на други сили, разбира се, от страните членки на НАТО. Като още веднъж искам да подчертая - понеже общественият интерес е голям - какво точно представлява тази бойна група и защо се прави, искам да обясня защо. Това е събиране на подразделения от сухопътните войски в една обща група за съвместна тренировка. Тази съвместна тренировка се прави на българска територия. Тази група не се готви да бъде изнесена извън територията на страната. Няма такива задачи. Тя тренира само отбранителна тематика", обясни военният министър Стефан Янев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че въпреки заявленията на Русия, не се наблюдава изтегляне на войски от границата с Украйна.

"Точно обратното, Русия продължава подготовката. Следим за развитието на събитията. Призоваваме Русия да направи това, което заявява, и да изтегли своите сили от границата с Украйна. Това ще бъда важна първа стъпка към мирно политическо решение. По отношение на вота в руската Дума, който препоръча признаването на независимостта на Донецк и Луганск - всички сме съгласни, че това ще бъде по-нататъшно нарушаване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна и на Минските споразумения", допълни Столтенберг.

Според него Русия разполага с всичко необходимо и е в състояние да нахлуе в Украйна в кратки срокове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът поиска от правителството спешни мерки за справяне с енергийната криза
Президентът поиска от правителството спешни мерки за справяне с енергийната криза
Пореден силен мач на Казийски класира Тренто на четвъртфиналите в Шампионската лига
Пореден силен мач на Казийски класира Тренто на четвъртфиналите в Шампионската лига