НОВИНИ

МВнР: Автобуси от Одеса и Киев са готови да евакуират българи, издават се и временни паспорти

bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 25.02.2022
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

Украйна иска спешна хуманитарна помощ от България. Изпратен е списък с искане за питейна вода, детски дрехи и стоки от първа необходимост. Това заяви заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова. От външно министерство заявиха, че осъждат агресивните военни действия срещу Украйна и съдейството на Беларус в тях. Вчера руският посланик е бил извикан и уведомен за позицията. В ход е и евакуацията на български граждани. 513 българи са поискали да напуснат Одеса и Киев.

Вижте повече подробности в репортажа на Тихомир Игнатов

363 български граждани от Киев и около 150 от Одеса са поискали евакуация към момента. Планира се това да стане с 4 автобуса от Киев и 3 от Одеса. От министерството на отбраната са в готовност да се включат с техни автобуси, обясни зам.-външният ни министър Ирена Димитрова.

Получена е информация от Украйна със списък с неща от първа необходимост. Списъкът пристигнал със спешна нота и е предаден на компетентните ведомства, за да се прецени какво съдействие може да бъде оказано.

Зам.-министърът предположи, че може би БЧК и други организации биха могли да се включат в предоставянето на хуманитарна помощ, но без да се ангажират с конкретни срокове.

На около 30 души е предоставен подслон в посолството ни в Киев, сред тях е и екип на българската телевизия бТВ. Инструктирали сме посолството да предприеме поетапна евакуация, след като окаже съдействие на гражданите, които имат нужда, каза още зам.-министърът.

В близост до сградата на българското посолство няма стратегически обекти, не се очакват ракетни заплахи, обясниха от МВнР.

Малко преди обяд пред консулството ни в Одеса пристигна и първият автобус, с който днес ще бъдат евакуирани записаните българи. Шофьорът на автобуса каза за БНТ, че ще се минава през молдовската граница.

Всеки момент се надяваме, че ще имаме автобуси от Одеса към България с около 130 човека. Отделно имаме 4 автобуса, които са тръгнали към Киев, съобщи директорът на Ситуационния център към МВнР Антон Марков.

Издават се временни паспорти на всички български граждани, които са без документ за самоличност, за да могат да се приберат към България.

МВнР е в готовност да помогне при нужда и на дипломати от РСМ в Украйна, отговори зам.-министър Димитрова в отговор на журналистически въпрос.

Разбира се, че българските граждани са с приоритет, допълни тя.

Положението по границите е много тежко, работим и с наши съюзници, поискали сме съдействие по всички възможни канали, така че да се улесни придвижването, обясни зам.-министър Димитрова.

Излизането от страната ще отнеме около 4 - 5 часа. Те ще бъдат конвоирани към границата от местните власти. Към конвоя ще бъдат включени и наши съграждани, които ще пътуват с лични моторни превозни средства, за да бъдат в една колона.

От специалните ни пратеници: В Одеса строят се укрепления на входа на града

Относно официалната позиция на България за военните действия от страна на Русия в Украйна, зам.-министърът подчерта, че осъждаме крайно агресивните действия.

Снимки: БГНЕС

Потвърждаваме подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Осъждаме решението на Русия да признае двата сепаратиски региона в Източна Украйна, заяви Димитрова.

От началото на кризата призовавахме за диалог, но Русия избра друг път, допълни зам.-министърът.

Вчера в МВнР е извикана посланичката на Русия и тази позиция ѝ е била представена от зам. външния министър Васил Георгиев.

Вчера е имало консултация по чл. 4 от НАТО. Взето е решение за предприемане на мерки от изцяло превантивен и неескалиращ характер. Днес президентът Румен Радев ще участва в среща на страните от формат Б-9, предстои и среща на НАТО.

Довечера в 19.00 ч. сградата на МВнР ще бъде оцветена в цветовете от знамето на Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изписват в понеделник българския шофьор, пострадал при пожара на ферибота
Изписват в понеделник българския шофьор, пострадал при пожара на ферибота
Левски обвини БФС в провокация
Левски обвини БФС в провокация