НОВИНИ

От екипа на БНТ: От Одеса потеглиха два автобуса с български граждани

Александър Марков
от Александър Марков
15:10, 25.02.2022 (обновена)
10109
Чете се за: 06:30 мин.
По света
Слушай новината

Първите няколко десетки българи бяха евакуирани от Одеса. Те бяха изведени с два автобуса от пристанищния град. Някои българи не се качиха, защото са родени в Украйна, а в страната е сила обща мобилизация.

Заедно с конвоя пътува и екипът на БНТ - Александър Марков, Владимир Богдански и Роберт Вецов. Те предаваха от най-горещите точки на най-сериозния военен конфликт в Европа след Втората световна война. Изминаха няколко хиляди километра, прекосиха Украйна два пъти - веднъж минавайки през мирни райони и на връщане - покрай димящи сгради, поразени от ракети, колони с тежка военна техника, военни постове, проверки и стотици хора, бягащи от война. След близо 20 часа път и безсънна нощ на бензиностанция, тримата най-накрая пристигнаха в Одеса.

Ексклузивно от нашите пратеници: Нощувахме на бензиностанция, където бяха разположени украински военни сили

Техните репортажи бяха излъчени в международния видеообмен на Евровизия. Попаднаха в класацията на EBU, като за последните 48 часа бяха използвани над 540 пъти от 51 канала в Европа и по света.

Първите българи, пожелали евакуация, бяха дошли пред Консулството ни в Одеса два часа по-рано. Фиген е една от тях. Фиген е от Исперих и вече почти шест години учи фармация в Одеса. Решила да напусне Украйна след обстрела по пристанището в града.

Гешо Любенов е дошъл да прибере семейството си. Той е вторият шофьор на един от автобусите, с които ще се евакуират сънародниците ни.

Според Гешо, неизвестната при напускането на Украйна е струпването на напускащи страната по граничните пунктове с Румъния.

Той каза за БНТ, че ще се минава през границата с Молдова. На идване е минал през границата с Румъния, от където пристигна и нашият екип. Излизането от страната ще отнеме около 4 - 5 часа.

Ася Анева напуска любимата Украйна с детето си. В Одеса доскоро всичко било нормално, казва тя.

Генералният ни консул в града Светослав Иванов посочи, че още хора от далечни населени места в Украйна чакат за евакуация.

Синът си изпраща професорът в Одеския университет проф. Димитър Велко. Самият професор е решил да остане в пристанищния град.

Местната полиция ескортира българите.

Всеки, който иска да се евакуира, трябва да се свърже със ситуационния център на Министерство на външните работи.

За утре има записани около 50 българи, но списъците постоянно се променят, тъй като и ситуацията се променя. Някои българи искат да бъдат отписани, тъй като са намерили алтернативни начини да напуснат Украйна.

Според информацията, с която разполагаме, хората с българско гражданство, които са на възраст до 55 - 65 години, не могат да напуснат страната, ако са родени в Украйна. Обявената обща мобилизация е в сила и това ще възпрепятства тяхното напускане.

На източния вход на Одеса вече се строят бетонни укрепления за постовете на полицията и военните, които проверяват трафика на влизащите и излизащи автомобили. Вътре в града биват укрепвани с чували с пясък и други укрепления входовете на някои сгради.

През всички градове, през които мина нашият екип можеше да бъдат забелязани опашки от хора пред банки и банкомати, опитващи се да изтеглят пари в кеш.

По думите на Александър Марков ситуацията в страната става все по-тежка за цивилното население. В сила е комендантски час, ограничено е количеството гориво, което може да се зарежда в автомобилите. Хиляди хора се опитват да достигнат границите с Румъния, Молдова и Словакия. Мнозина прекарват нощта в колите си, поради забраната за движение в тъмните часове на денонощието, което се случи и с екипа на БНТ.

Невъзможно е да се преминава през основния път от Мариупол към Одеса. Руските сили, навлезли от Крим, са се насочили към Херсон и Меритопол. От Херсон, по свидетелства на местните власти, руските сили започват да се придвижват към Николаев. Хора с български произход от Херсон вече са се евакуирали във Варна, но техните съпрузи са останали да се включат в редиците на украинската армия. Нашият екип трябваше да заобиколи късно снощи града на 70 км. северно. Няколко пъти се размина с колона от военни автомобили, насочващи се към тази посока на сражения.

По този път минават много хора, които са в същата ситуация. Някои от тях не се насочват към Киев, а към Лвов

Вторият ден от руската военна операция започна в 4.00 ч. тази сутрин.

На север край Киев руска танкова колона е била спряна край град Иванков след като украинската армия е взривила мост, за да спре това настъпление. Самата столица е била обстрелвана от ракети, руски самолет е бил свален, пострадала е жилищна сграда.

Екип на БНТ в най-горещата точка: Последна информация какво се случва в Украйна

КАКВО СЕ СЛУЧВА В УКРАЙНА: БНТ ОТ ЕПИЦЕНТЪРА НА КОНФЛИКТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай призова за преговори между Русия и Украйна
Китай призова за преговори между Русия и Украйна
"Галъп": 63,1% от българите се опасяват, че ситуацията в Украйна може да повлияе на живота им
"Галъп": 63,1% от българите се опасяват, че ситуацията в Украйна може да повлияе на живота им