НОВИНИ

Осигурени ли са безопасни коридори за изтегляне на българите от Украйна?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:14, 25.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Започна изтегляне на българските граждани от Украйна. Има ли пречки, осигурени ли са безопасни коридори за изтегляне?

"Към Киев пътуват 4 автобуса, които се намират на около 100 - 120 километра от границата с Украйна. През днешния ден от Одеса ще тръгнат 3 автобуса към България. Хората са информирани, близо 150 души ще бъдат качени по списъците", заяви Митко Димитров, директор на пресцентъра на МВнР.

От екипа на БНТ: В Одеса пристигна първи автобус за евакуация на българите, строят се укрепления на входа на града

По думите му те ще бъдат конвоирани към границата, като към конвоя ще бъдат включени и наши съграждани, които ще пътуват с лични моторни превозни средства, за да бъдат в една колона.

"Умоляваме нашите сънародници, които са в Киев, там ситуацията е по-напрегната, да останат по домовете си, нашето дипломатическо представителство има контакт с тях, обозначили са се в кой точно район се намират, имаме актуални данни, ще бъдат предупредени за часа и пункта от който ще потеглят за България", допълни Митко Димитров.

Той добави, че над 360 души са подали искане за напускане на Украйна.

"Организацията е създадена и ще можем да ги евакуираме, затруднява ни единствено това, че ще бъде осъществена сухопътна евакуация, плановете в началото бяха за въздушна, но Украйна затвори въздушното пространство. В готовност сме да се реализира и този план чрез въздушна евакуация. Може да има забавяне в Киев, тъй като и посланикът, и консулът в момента издават паспорти на наши съграждани, които нямат. Оказва се, че цели семейства с техните деца нямат документи за самоличност, за да могат да потеглят към границата. Без тези документи те няма да могат да се приберат. Българите с двойно гражданство, ако са мъже между 18- и 60-годишна възраст, заради въведената мобилизация, може би на този етап няма да могат да напуснат. Снощи близо 50 души трябва да са се прибрали от Одеса към Варна", каза още Митко Димитров.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В УКРАЙНА: БНТ ОТ ЕПИЦЕНТЪРА НА КОНФЛИКТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение в парламента, четвърти ден депутатите обсъждат Бюджет 2022
Напрежение в парламента, четвърти ден депутатите обсъждат Бюджет 2022
"Възраждане" внася законопроект за закриване на Комисията по досиетата
"Възраждане" внася законопроект за закриване на Комисията по досиетата