НОВИНИ

Надежда Нейнски: Путин се стреми да върне зоните на влияние от времето на Студената война

bnt avatar logo
от БНТ
09:26, 25.02.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

"Дипломацията винаги има своя шанс, но смятам, че бяха преминати абсолютно всички червени линии". Това заяви в "Денят започва" бившият външен министър Надежда Нейнски.

Тя коментира, че самият факт, че руските войски са вече на 25 км от столицата Киев показва, че военните действия се разгръщат много бързо.

"Путин въобще не очаква да има някакъв нормален разговор, било с европейските, било със световните лидери. Той се движи като човек, който има предварителна стратегия и тя е да разруши световния правов ред във вида, в който съществува в момента", смята бившият външен министър.

За да имаш стратегия, трябва да можеш да дефинираш победа, коментира Нейнски.

"На практика целите на Путин, както си личи и от заявките, които прави по отношение на Източна Европа и искането му НАТО да се върне в границите от 1997 г., показва ясно, че той се стреми да върне зоните на влияние от времето на Студената война", каза Нейнски.

Човек никога не може да бъде заложник на идеали. Идеалите, принципите човек вярва в тях а не действа по принуда.

"Това, което се случва в момента показва, че демократичният свят се обединява срещу агресията. Целите на Путин няма да могат да бъдат реализирани поради това безпрецедентно обединение", категорична е Нейнски.

"Защото в Америка демократите и републиканците сближават позициите си след тежко разделение. Обединение става и в Европейския съюз. Той застана по много категоричен начин зад Украйна и зад правото й за самоопределение. Действията на Русия срещу Украйна, ще върнат Турция обратно към САЩ", каза Нейнски.

Според нея беше важно България да излезе с единна позиция и да има обща декларация. Защото тази солидарност повече от всичко защитава българския национален интерес.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири тела са намерени на борда на опожарения ферибот
Четири тела са намерени на борда на опожарения ферибот
Ангел Георгиев, "Възраждане": Не подкрепяме никоя агресия
Ангел Георгиев, "Възраждане": Не подкрепяме никоя агресия