НОВИНИ

Петков от срещата на евролидерите: Зеленски се включи от бункер с думите: "Не знам дали ще ви видя пак"

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:20, 25.02.2022
7415
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Лидерите от Европейския съюз одобриха нови санкции срещу Русия на извънредна среща в Брюксел. Те обхващат финансовия сектор, енергетиката и транспорта, стоките с двойна употреба, както и визовата политика.

Европейските лидери са провели емоционален разговор с украинския президент Володимир Зеленски по време на снощното си извънредно заседание, заяви пред БНТ в Брюксел премиерът Кирил Петков. Той потвърди единната позиция на ЕС по отношението на Русия.

Зеленски се е свързал с тях от бункера, където се укрива със семейството си, като е казал, че може и да не е жив в следващите 48 часа.

"Никой не очакваше толкова бърза и масирана атака с жертви в Украйна. Една трета от украинската армия вече е унищожена, има взривове в цялата страна", каза премиерът Петков.

И допълни: "Ясно е, че няма да има военен конфликт НАТО - Русия, и сигурно остават броени дни, до които Украйна ще падне".

"Позицията на Европа е единна. Нашата задача е така да се направи цената на санкциите за Русия, че да влияе на тези, които взимат решения и на тези, които ги подкрепят", категоричен е Кирил Петков.

Премиерът подчерта, че ненамесата по военен начин в Украйна е факт.

"Путин трябва да знае - всички заедно работим в един глас и всяко действие има цена. Всички заедно ще работим срещу хибридните атаки на Русия", категоричен е Петков.

Премиерът каза, че темата за енергийната ни сигурност е обсъдена внимателно.

"Говорихме с Мицотакис, енергийната сигурност става основен приоритет. Трябва да сме готови за всякакви ситуации. Трябва да помислим как цената на газа е свързана с цената на тока. Ако може тези две неща да не вървят ръка за ръка. Домакинствата не трябва да бъдат засегнати", допълни Петков.

"Толкова ме е яд, че в момента след 11 г. строеж тази гръцка връзка не е направена. Надяваме се, че "Лукойл" ще продължи да работи със същия интензитет. Имаме уверение, че няма спиране на производството", подчерта премиерът.

И допълни, че в Плана за възстановяване е имало още една газова централа.

"Увеличаваме си още повече влиянието на Русия в газовия сектор. Сега слънчевите мощности са си българска енергия. Трябва да разберем, че трябва да сме независими. Защо искаме геотермални проучвания. Омръзна ми да се чувствам, че са ни хванали в енергийна зависимост".

Нашето участие в НАТО Петков коментира така:

"Ние сме част от НАТО. Координацията става на ниво НАТО. Оптимизацията се гледа на ниво система, а не страна по страна.

За очакваната бежанска вълна Петков уточни, това не са тези мигрантите, които сме свикнали да виждаме.

"Това са наши роднини, един кръг около Австрия засяга много украински градове. Това не са хора с неясно минало. Това са европейци, на които току що са им взривили летището и са се крили в метрото. Ние сме готови да ги посрещнем", увери министър-председателят.

Петков е в Брюксел за извънредното заседание на Съвета на лидерите от Европейския съюз.

Вижте повече от прякото включване на Десислава Апостолова от Брюксел

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британското правителство със строги мерки срещу Абрамович
Британското правителство със строги мерки срещу Абрамович
Голдън Стейт се справи в гостуването на Портланд
Голдън Стейт се справи в гостуването на Портланд