НОВИНИ

Въздушни удари в Киев (ОБЗОР)

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:41, 25.02.2022 (обновена)
Чете се за: 04:57 мин.
По света
Слушай новината

Руски сили са достигнали Киев, съобщиха украински официални представители. Столицата осъмна с експлозии и въздушни удари. Украинският президент Володимир Зеленски направи две видеообръщения в рамките на няколко часа в които потвърди, че Русия е подновила въздушните удари, но настъплението на руските военни е спряно по няколко направления.

Зеленски подчерта, че санкциите на Запада не са достатъчни, за да спрат Владимир Путин. Украинският президент е разговарял по телефона с полския си колега Анджей Дуда, за да поиска подкрепа от държавите от така наречената "Букурещка деветка", в опит Русия да се върне на масата за преговори.

От екипа на БНТ: В Одеса пристигна първи автобус за евакуация на българите, строят се укрепления на входа на града

Руските сили, които достигнаха Киев, са концентрирани в северния район Оболон. Този жилищен квартал се намира само на 9 километра от парламента на Украйна и центъра на столичния град.

Финалът на Шампионската лига ще се играе в Париж, след като УЕФА отне домакинството на Санкт Петербург заради руската инвазия в Украйна.

Ексклузивно от нашите пратеници: Нощувахме на бензиностанция, където бяха разположени украински военни сили

Лондон и Москва въведоха реципрочни мерки на националните авиокомпании. Русия забрани на британските авиокомпании да кацат на нейните летища или да пресичат въздушно ѝ пространство. Великобритания спря полетите на "Аерофлот" във Великобритания.

Вой на сирени и тази сутрин в Киев. Местните власти призоваха хората да се скрият. Метрото е най-близкото убежище за много от тях. От 22.00 до 7.00 ч. сутринта в Украйна беше в сила комендантски час.

"Втори ден пълномащабна война. В 4.00 часа сутринта руските сили продължиха ракетните удари по територията на Украйна. Твърдят, че цивилни обекти не са тяхна цел. Това е лъжа. Истината е, че те не правят разлика в какви райони действат. Както и вчера под ударите са както военни, така и цивилни. Тази сутрин защитаваме страната си сами, както направихме вчера. Най-могъщите световни сили наблюдават отдалече. Санкциите убедиха ли Русия? Чуваме в небето си и виждаме на наша земя, че това не е достатъчно", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Трима души са били ранени при падането на отломки от ракети в жилищен квартал Киев, обяви кметът на Киев Виталий Кличко. Украинските въоръжени са свалили вражески летателен апарат, който при падането си се е врязал в жилищна сграда и я е запалил, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко.

Кадри на Ройтерс показват останки на хеликоптер в покрайнините на Киев, като украинската полиция твърди, че машината е руска. Според армията руски хеликоптери са атакували авиобаза край столицата, но са били свалени три от тях.

В обръщение, направено по-рано тази нощ, президентът Зеленски съобщи, че от началото на руската офанзива в Украйна са загинали 137 души. Всички украински граничари на остров Змийний в Одеска област са били убити вчера и руските сили са установили контрол над острова. Той предупреди сънародниците си, че противникови групи за саботаж са влезли в Киев. Въпреки тежката ситуация Зеленски увери, че остава в Украйна.

"Оставам в столицата, оставам с народа си. Семейството ми също е в Украйна. Децата ми са в Украйна. Не мога да ви кажа къде са. Според нашата информация аз съм мишена номер едно на врага. Семейството ми е мишена номер две. Искат да унищожат Украйна политически, като премахнат държавния глава", допълни Володимир Зеленски.

На този фон руски и украински медии твърдят, че Киев е готов за преговори с Москва за неутрален статут на Украйна. Медиите се позовават на съветник от администрацията на Зеленски.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В УКРАЙНА: БНТ ОТ ЕПИЦЕНТЪРА НА КОНФЛИКТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спорове в парламента и за парите на Столичния градски транспорт
Спорове в парламента и за парите на Столичния градски транспорт
Напрежение в парламента, четвърти ден депутатите обсъждат Бюджет 2022
Напрежение в парламента, четвърти ден депутатите обсъждат Бюджет 2022