НОВИНИ

Жоел Арате: Росенов е сред фаворитите за титла от европейското при мъжете

радослав росенов вървим правилната посока следващата цел европейската титла армения
Снимка: БФ Бокс
bnt avatar logo
от БНТ
17:38, 25.03.2022
Чете се за: 05:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Старши-треньорът на националния ни отбор за мъже Жоел Арате и селекционерът на младежите Борислав Бояджиев поставиха своите оценки за представянето на нашите боксьори на Европейското първенство до 22 години в Пореч, Хърватия.

България се завърна с 4 медала от турнира – злато на Радослав Росенов (60 кг), сребро на Рами Киуан (75 кг) и два бронза на Ергюнал Себахтин (48 кг) и Николай Маринов (57 кг). Тимът ни зае четвърто място в подреждането по медали, както и пето по отношение на отборното класиране.

Ето какво казаха Жоел Арате и Борислав Бояджиев.

„Боксьорите ни проведоха общо 20 мача, в които постигнаха 12 победи и взеха 4 медала. Смятам, че се представиха много добре. Ясен Радев (54 кг) също остана близо до отличие, след като на 1/4-финал загуби с 1:3 от турчина, който стана шампион при 54-килограмовите. Кристиян Николов (80 кг) падна на същата фаза с 2:3 от нидерландеца, спечелил сребърен медал. И двамата имаха шанс да попаднат сред медалистите и да увеличим още отличията. Доволен съм, защото всички дадоха максимума на ринга. Важно е да се отбележи, че другите държави вече изпитват респект към България. Треньорите идват и ни поздравяват, искат да организираме заедно лагери. Смятам също така, че Рами Киуан спечели финала с хърватина. Но около този мач имаше много напрежение, домакините го преместиха от следобедната сесия за последен във вечерта. Рами даде всичко от себе си и смятам, че спечели втория и третия рунд. Той расте с всеки изминал мач. Радо Росенов – боксира се отлично, върви много добре и се развива. След Купа „Странджа“, сега спечели злато и на този турнир, а вярвам, че е сред фаворитите за титлата на Европейското първенство през май месец в Армения. Николай Маринов и Ергюнал Себахтин също показаха високо ниво" заяви Арате.

"Имаме добър отбор за Армения – Даниел Асенов, Хавиер Ибаниес, Кирил Русинов, Радо Панталеев, Йордан Ернандес, заедно с тези момчета, които боксираха сега, сформираме много хубав състав. Оптимист съм, защото виждам, че има развитие. На предишното Европейско първенство до 22 години спечелихме два бронзови медала. Сега имаме злато, сребро и два бронза. Така че се вижда едно положително израстване", доволен е кубинецът.

"Планът за Европейското в Армения е изготвен. Чакаме да бъде одобрен и работим. Не сме спирали. Пак казвам обаче, най-радващото е, че другите страни оценяват развитието ни, искат да ходим при тях на лагери, те да идват тук. Това е висока оценка. Респектирани са и това не е случайно. Благодаря на ръководството на федерацията, че продължава да прави всичко, което искаме, за да вървим напред. Както за мъжете, така и за младежите и за жените. Никой не остава на заден план и затова имаме и тези резултати“, разкри още той.

Борислав Бояджиев посочи, че за младите боксьори успехите действат заразително.

„Радослав Росенов върви във възходяща линия, отнася се сериозно, и към състезанията, и към подготовката. Важно е да се каже, че другите треньори, нашите колеги, също виждат това, защото ни поздравяват за постигнатото и за бокса, който той играе. Гърци, турци, румънци, испанци… Всички се изказват със суперлативи за него. Въпросът е да се запази тази линия. Опасно е да не прегори, но аз вече го познавам много добре, доста години сме заедно и го виждам, че е достатъчно зрял, макар и на тази крехка възраст, знае как да контролира емоцията и как да постъпи във всеки един момент, за да се съхрани. Знае какви трудности ги очакват, че няма да му е леко. Но той си е боец, манталитетът му е такъв. Готов е да се подготви добре и да се справи с трудностите", каза Бояджиев.

Относно предстоящото Европейско първенство за младежи, което ще се проведе в София, имаме 10 много добри и обещаващи момчета. Надявам се да се представим на необходимото високо равнище. Аз виждам, че успехите на батковците, влияят позитивно на отбора и момчетата са мотивирани да дадат най-доброто от себе си. Предстои ни съвместен лагер с боксьори от Украйна, чакаме да дойдат Румъния и Германия. Така ще има достатъчно възможности, с различни партньори да играят, да се обиграят. И да се надяваме че ще бъдат оптимално готови за Европейското. Това е следващата вълна медалисти. Успехите заразяват, виждат, че нещата се случват, започват и те с повече вяра да работят“, добави той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изграждат водоеми високо в планината за борба с горските пожари
Изграждат водоеми високо в планината за борба с горските пожари
Ясен Петров: Искаме да проведем генералната репетиция за Лигата на нациите с отличен
Ясен Петров: Искаме да проведем генералната репетиция за Лигата на нациите с отличен