НОВИНИ

Жозеп Борел предлага санкции срещу израелски министри заради език на омразата

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:33, 29.08.2024
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Върховият представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел е отправил запитване до страните от общността за налагане на санкции срещу израелски министри заради език на омразата. Това каза дипломат номер в Брюксел в началото на неформалната среща на министрите на външните работи от ЕС.

Според Борел някои от израелските министри правят неприемливи коментари и предлагат действия, които противоречат на международното право. Той обаче не назова конкретни имена. Външният министър на Унгария, която в момента председателства Съвета на ЕС, определи предложението на Борел като "необмислено" и заяви, че то може да доведе до ескалация на кризата в Близкия изток.

Будапеща се противопоставя на действията и политиката на Борел по отношение на Украйна и Близкия изток. Днешната неформална среща на външните министри трябваше да се проведе в унгарската столица, но заради противоречията между Брюксел и Будапеща, Борел реши тя да бъде в Белгия.

"Започнах процедурата, за да попитам държавите членки дали искат, дали смятат за подходящо да включим в нашия списък със санкции някои израелски министри, които отправят послания на омраза, неприемливи послания на омраза срещу палестинци и предлагат неща, които явно противоречат на международното право и подбуждат към извършване на военни престъпления", коментира Борел.

Предложението на Борел eдва ли ще получи подкрепа сред всички външни министри на ЕС заради разногласията между страните-членки на ЕС по отношение на конфликта между Израел и Хамас. Италианският външен министър Антонио Таяни нарече предложението нереалистично. Дипломат номер едно на Германия Аналена Барбок припомни, че за подобно решение е необходимо единодушие.

Външните министри на ЕС, сред които и българският служебен външен министър Иван Кондов, обсъждат в Брюксел и ситуацията в Украйна. В срещата участва и колегата им от Киев Дмитро Кулеба.

Очаква се министрите отново да обсъдят искането на Украйна да бъдат премахнати ограничения за поразяване на цели в Русия с европейски оръжия, които някои от държавите от ЕС са въвели. Киев иска да поразява военни цели, летища и други военни обекти на територията на Русия, от които руските сили изстрелват ракети и дронове срещу Украйна.

Кулеба каза преди срещата, че Украйна ще атакува само легитимни военни цели на територията на Русия. Той призова европейските си колеги по-бързо да доставят на Киев обещаните системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ромелу Лукаку се събра с Антонио Конте в Наполи
Ромелу Лукаку се събра с Антонио Конте в Наполи
Какво стои зад репликата на Доган "момчето прекали"?
Какво стои зад репликата на Доган "момчето прекали"?