НОВИНИ

Какво стои зад репликата на Доган "момчето прекали"?

Пред присъстващите в лятната резиденция активсти на ДПС, Ахмед Доган изтъква мотивите си за предложението Делян Пеевски да бъде изключен от движението

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:26, 29.08.2024
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Във видео с Ахмед Доган, разпространено късно снощи от предсецнъра на ДПС, почетния председател на движението казва, че изключените от ДПС не са чели член 6-и от устава на партията. Доган допълва, че има толерантна философия за временно изключване, но има и строга безкомпромисна част.

Заместник-председателят на движението Илхан Кючюк коментира, че изключването на Делян Пеевски е логичен и последователен ход.

Пред присъстващите в лятната резиденция активсти на ДПС, Ахмед Доган изтъква мотивите си за предложението Делян Пеевски да бъде изключен от движението.

Казва, че изключените от ДПС не са чели член 6 от устава на партията. И допълва, че има толерантна философия за временно изключване, но има и строга безкомпромисна част.

"А ние се придържаме към по-строгата част, защото вече се прекали от момчето. За него няма връщане назад, но и за нас няма връщане назад. Имайте предвид, че това решение се очаква от цяла България. Дори вече чувам такива приказки: а бе вече въпроса не е да спасите ДПС, а да спасите България", каза Доган.

В Сутрешния блок "Денят започва" зам.-председателят на движението Илхан Кючюк допълни почетния председател.

"БНТ: От какво да спасите България?
Илхан Кючюк, зам.-председател на ДПС, евродепутат: От бухалките, които явно са навсякъде. От репресиите, които се случват върху членовете и симпатизантите на ДПС"

След Националната конференция от февруари, Централното оперативно ръководство на ДПС се съствои от 24-ма души. По Устав то може да заседава при кворум от 2/3 или минимум 16 присъстващи от списъчния състав.

"БНТ: С какво мнозинство и с какъв кворум взехте това решение на ЦОБ?
Илхан Кючюк, зам.-председател на ДПС, евродепутат: А са какъв кворум Делян Пеевски изключваше хора от ПГ, някой зададе ли си този въпрос. Имаше ли право и с какъв кворум?
БНТ: Ако той прави такива неща, не значи, че и вие трябва да следвате този пример?
Илхан Кючюк, зам.-председател на ДПС, евродепутат: Не, не правим същото. Знам че тази теза е уязвима. Не, не правим същото.

Кючюк обясни обаче, че Уставът давал на почетния председател правомощията да бъдат взимани такива решения.

"Особено по предложение на почетния председател, особено по време на кризи неговите правомощия са тежки. Аз съм по-висшестоящия орган, дори от ЦОБ. Нашето дело е право, затова сме справедливи и ние ще победим", заяви Доган.

След като във вторник беше обявено решението за изключване Делян Пеевски заяви, че това е сбирка на отцепници от ДПС, които са изключени от парламентарната група. Допълни, че те са изгубили партийното си качество, след като са опитали да откраднат марката ДПС. Обяви действията в Росенец за противоуставни и извършени от хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жозеп Борел предлага санкции срещу израелски министри заради език на омразата
Жозеп Борел предлага санкции срещу израелски министри заради език на омразата
След Олимпийските игри: Гледайте отново "Спортните таланти на България" по БНТ
След Олимпийските игри: Гледайте отново "Спортните таланти на България" по БНТ