НОВИНИ

Игра на тронове: Кой ще регистрира листите на ДПС за изборите?

Ситуацията в ДПС - заплетен юридически казус

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:53, 28.08.2024
Чете се за: 06:32 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Промените в ръководството на ДПС, които вчера взеха членовете на Централното оперативно бюро, верни на Ахмед Доган, ще бъдат юридически валидни, ако СГС ги отрази в регистрира на партията. Само тогава ДПС ще може да бъде представлявано от единия си председател Джевдет Чакъров. Вчера другият председател Делян Пеевски оспори решенията. За да бъде регистрирана за участие в изборите, партията трябва да представи съответен набор от документи. Срокът за регистрацията е кратък - започва от 2 септември и приключва на 11-ти. Как спорът в ДПС ще се отрази на това кой ще регистрира партийните листи и колко заплетен е юридическият казус?

Кой ще регистрира листите на ДПС?

Отговорът на този въпрос към момента е, че всеки от двамата председатели има право да регистрира ДПС както пред ЦИК за участие в изборите, така и листите в РИК. До момента, в който промените в ръководството на ДПС не бъдат вписани в регистъра на политическите партии в документа за актуално състояние ще излиза, че движението се представлява от двамата председатели Джевдет Чакъров и Делян Пеевски - заедно и по отделно, защото така е записано в Устава, такова е и вече вписаното Решение на Националната конференция от февруари тази година, когато двамата бяха избрани. Едва след като решението от вчера се впише, ако съдът го приеме за редовно, тогава вече само Джевдет Чакъров ще представлява ДПС.

Кога ще се случи това вписване?

Отговор на този въпрос търсихме днес както от хората в ДПС, взели решението за изключването на Делян Пеевски, така и от юристи и експерти по изборно законодателство и процес.

Кога съдът ще впише новите обстоятелства?
"От това, което обявихме вчера по-скоро важното е не кога ще ги впише съдът, а по-скоро съдържанието е важно на това, което взехме като решение вчера. И решението е да изключим Пеевски и групата около него, също така и десет областни председатели поради редовно и системно неспазване на устава, заяви Тимур Халилов, председател на Контролната комисия на ДПС.

Кога това решение ще бъде валидно за органите и институциите, които са извън ДПС?
"Политическата партия е длъжна в рамките на един месец да представи пред съда протокол от заседанието на своя върховен орган. Очевидно има такива обстоятелства, които подлежат на вписване, най-малкото защото са сменени членове централни ръководни органи, сменен е председател, един от двамата председатели, които и представляват партията", посочи Любомир Денев, адвокат.

"Изискванията на два документа ще бъдат определящи за това по какъв начин ще бъде регистрирана ДПС, дали ще бъдат регистрирани два отделни политически субекта. Това е Уставът на ДПС на първо място, тъй като той определя вътрешните механизми за вземане на решения. И вторият важен документ е Изборният кодекс. Съгласно Изборния кодекс от 2 до 11 септември е срока за регистриране. Така че ще станем свидетели на развръзката в рамките на следващите 10 до 14 дни", обясни д-р Ваня Нушева, преподавател по по литология в СУ, изборен експерт.

    От какво зависи вписването?

    Първо от подаването на заявление, срокът за това е максимум месец. След това от времето, което е нужно на съда да се произнесе. Знаете, че Корнелия Нинова все още представлява БСП пред държавни органи и институции. След това съдът трябва да прецени първо дали ЦОБ има пълномощието да взима такова решение, ако има това пълномощие, дали е заседавало в редовен състав, т.е. имало е кворум и след това дали необходимото мнозинство е подкрепило решението.

    Т.е. възможно е вписването да не е факт докато изтече срока за регистрация на партиите и коалициите за участие в изборите, тогава кой от двамата - Джевдет Чакъров или Делян Пеевски ще регистрира движението?

    Всеки от двамата ще има право на това и ще успее този, който е по-бърз, както и този, който успее да набави всички документи за регистрация, които ЦИК изисква. Ако и двамата подадат документи за регистрация - ЦИК е органът, който ще реши кои да приеме за редовни и кои да регистрира. Решенията на ЦИК пък могат да бъда обжалвани през ВАС, който в тридневен срок да вземе окончателно решение. Имало е подобни казуси в миналото - и общия принцип, който се прилагал и наложил като практика е първият по време е първи по право.

    В случая с ДПС по съдебна регистрация има двама председатели, а по партийно решение един - има ли арбитър?
    Уставът на ДПС не предвижда арбитър в такава ситуация, така че към този момент казусът както виждаш е много заплетен и очевидно най-вероятно ще станем свидетели на редица съдебни спорове.

    Чуйте последните новини, където и да сте!
    Последвайте ни във Facebook и Instagram
    Следете и канала на БНТ в YouTube
    Вече може да ни гледате и в TikTok
    Намерете ни в Google News

    Свали приложението BNТ News
    google play badge
    Свали приложението BNТ News
    app store badge
    Топ 24
    Най-четени
    "Да" или "не" на тестването за наркотици на полицаите?
    "Да" или "не" на тестването за наркотици на полицаите?
    Ямбол се похвали с първо чуждестранно попълнение
    Ямбол се похвали с първо чуждестранно попълнение